Feia un temps que anava al darrere d'aquesta recepta. Si, ja sé que no té res a veure amb la cuina catalana, ni tan sols amb la cuina representativa de cap país o cultura. Però em feia molta gràcia fer-la. De fet, no és la primera vegada que ho faig.
500 g de mongetes bullides
100 g de cansalada viada a trossos
50 g de daus de pernil serrà
1 ceba gran en juliana
un bon raig de cervesa de fermentació alta
1 cullerada de pebre vermell de "La Vera"
3 cullerades grans de salsa barbacoa
6 cullerades grans de tomàquet fregit
1 sobre de formatge parmesà
1 o 2 bitxos
3 alls laminats
pebre negre
oli d'oliva
sal
Variants:
- Hi podeu posar xile picant
- Podeu substituir les mongetes per fesols vermells
- Podeu afegir tota mena de carn a daus (pernil, llom, xoriço, botifarra crua o negra, carn picada, etc.)
![guisat mongetes lestil le llamaban trinidad pas1 guisat mongetes lestil le llamaban trinidad pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/13/86/94/guisat-mongetes-lestil-le-llamaban-trinidad-pas1.jpeg)
Preparem tots els ingredients.
![guisat mongetes lestil le llamaban trinidad pas2 guisat mongetes lestil le llamaban trinidad pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/13/87/09/guisat-mongetes-lestil-le-llamaban-trinidad-pas2.jpeg)
Utilitzaré una paella cutre... de les típiques del "far-west". Jo l'he comprada especialment per fer aquesta recepta... i només m'ha costat 3,80. Però és que em feia molta gràcia fer-ho bé.
![guisat mongetes lestil le llamaban trinidad pas3 guisat mongetes lestil le llamaban trinidad pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/13/87/51/guisat-mongetes-lestil-le-llamaban-trinidad-pas3.jpeg)
Escalfeu bé la paella sense oli i quan sigui calenta afegiu un bon raig d'oli i seguidament la cansalada tallada.
![guisat mongetes lestil le llamaban trinidad pas4 guisat mongetes lestil le llamaban trinidad pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/13/87/93/guisat-mongetes-lestil-le-llamaban-trinidad-pas4.jpeg)
Saleu-la una mica.
![guisat mongetes lestil le llamaban trinidad pas5 guisat mongetes lestil le llamaban trinidad pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/13/88/35/guisat-mongetes-lestil-le-llamaban-trinidad-pas5.jpeg)
Ha que quedar ben daurada. Compte que esquitxa i espetega... així que us recomano fer ús d'una tapadora.
![guisat mongetes lestil le llamaban trinidad pas6 guisat mongetes lestil le llamaban trinidad pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/13/88/77/guisat-mongetes-lestil-le-llamaban-trinidad-pas6.jpeg)
Un cop feta la carn, la reservem... i fregirem els daus de pernil.
![guisat mongetes lestil le llamaban trinidad pas7 guisat mongetes lestil le llamaban trinidad pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/13/89/19/guisat-mongetes-lestil-le-llamaban-trinidad-pas7.jpeg)
Feu servir el mateix oli.
![guisat mongetes lestil le llamaban trinidad pas8 guisat mongetes lestil le llamaban trinidad pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/13/89/61/guisat-mongetes-lestil-le-llamaban-trinidad-pas8.jpeg)
Quan comencin a tenir aspecte torradet, els reservem juntament amb la carn.
![guisat mongetes lestil le llamaban trinidad pas9 guisat mongetes lestil le llamaban trinidad pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/13/90/03/guisat-mongetes-lestil-le-llamaban-trinidad-pas9.jpeg)
En el mateix oli... daurem ara l'all laminat.
![guisat mongetes lestil le llamaban trinidad pas10 guisat mongetes lestil le llamaban trinidad pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/13/90/45/guisat-mongetes-lestil-le-llamaban-trinidad-pas10.jpeg)
Com que estarà calent... l'all de seguida agafarà color... així que compte de no cremar-lo. En aquest mateix moment afegiu el bitxo (o caiena). El podeu picar o posar sencer... o meitat i meitat.
![guisat mongetes lestil le llamaban trinidad pas11 guisat mongetes lestil le llamaban trinidad pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/13/90/87/guisat-mongetes-lestil-le-llamaban-trinidad-pas11.jpeg)
Res, uns segons... que canviï de color... i ja està, que es crema molt ràpid.
![guisat mongetes lestil le llamaban trinidad pas13 guisat mongetes lestil le llamaban trinidad pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/13/91/71/guisat-mongetes-lestil-le-llamaban-trinidad-pas13.jpeg)
Incorporem la ceba trinxada i, per tant, la cocció de l'all i del bitxo es pararà.
![guisat mongetes lestil le llamaban trinidad pas15 guisat mongetes lestil le llamaban trinidad pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/13/92/55/guisat-mongetes-lestil-le-llamaban-trinidad-pas15.jpeg)
Deixeu que la ceba es faci a foc més aviat baix.
![guisat mongetes lestil le llamaban trinidad pas16 guisat mongetes lestil le llamaban trinidad pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/13/92/97/guisat-mongetes-lestil-le-llamaban-trinidad-pas16.jpeg)
Passats uns 8-10 minutets de cocció de la ceba, ja podrem incorporar tot el que havíem reservat.
![guisat mongetes lestil le llamaban trinidad pas17 guisat mongetes lestil le llamaban trinidad pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/13/93/39/guisat-mongetes-lestil-le-llamaban-trinidad-pas17.jpeg)
És el moment d'afegir la cervesa. Jo he utilitzat una "Leffe" rossa, però podeu fer servir la negra també.
![guisat mongetes lestil le llamaban trinidad pas18 guisat mongetes lestil le llamaban trinidad pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/13/93/81/guisat-mongetes-lestil-le-llamaban-trinidad-pas18.jpeg)
Hi tirem un bon raig... gairebé la meitat (uns 150cl).
![guisat mongetes lestil le llamaban trinidad pas19 guisat mongetes lestil le llamaban trinidad pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/13/94/44/guisat-mongetes-lestil-le-llamaban-trinidad-pas19.jpeg)
Ara, deixarem que s'evapori l'alcohol... que faci xup-xup uns 10 minutets.
![guisat mongetes lestil le llamaban trinidad pas20 guisat mongetes lestil le llamaban trinidad pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/13/94/86/guisat-mongetes-lestil-le-llamaban-trinidad-pas20.jpeg)
Tapeu-la.
![guisat mongetes lestil le llamaban trinidad pas21 guisat mongetes lestil le llamaban trinidad pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/13/95/28/guisat-mongetes-lestil-le-llamaban-trinidad-pas21.jpeg)
Passat aquest temps, incorporeu la cullerada de pebre vermell.
![guisat mongetes lestil le llamaban trinidad pas22 guisat mongetes lestil le llamaban trinidad pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/13/95/70/guisat-mongetes-lestil-le-llamaban-trinidad-pas22.jpeg)
També hi posarem la salsa barbacoa. A mi, m'agrada especialment aquesta, feta amb mel.
![guisat mongetes lestil le llamaban trinidad pas23 guisat mongetes lestil le llamaban trinidad pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/13/96/12/guisat-mongetes-lestil-le-llamaban-trinidad-pas23.jpeg)
Aproximadament unes tres cullerades grans.
![guisat mongetes lestil le llamaban trinidad pas24 guisat mongetes lestil le llamaban trinidad pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/13/96/54/guisat-mongetes-lestil-le-llamaban-trinidad-pas24.jpeg)
Ho remenem bé.
![guisat mongetes lestil le llamaban trinidad pas25 guisat mongetes lestil le llamaban trinidad pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/13/96/96/guisat-mongetes-lestil-le-llamaban-trinidad-pas25.jpeg)
Hi posem una bona quantitat de pebre negre.
![guisat mongetes lestil le llamaban trinidad pas26 guisat mongetes lestil le llamaban trinidad pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/13/97/38/guisat-mongetes-lestil-le-llamaban-trinidad-pas26.jpeg)
I el tomàquet, unes 6 o 7 cullerades grans també.
![guisat mongetes lestil le llamaban trinidad pas27 guisat mongetes lestil le llamaban trinidad pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/13/97/80/guisat-mongetes-lestil-le-llamaban-trinidad-pas27.jpeg)
I què ens queda?... les mongetes bullides, és clar.
![guisat mongetes lestil le llamaban trinidad pas28 guisat mongetes lestil le llamaban trinidad pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/13/98/22/guisat-mongetes-lestil-le-llamaban-trinidad-pas28.jpeg)
Ho remenem tot plegat a foc baix.
![guisat mongetes lestil le llamaban trinidad pas29 guisat mongetes lestil le llamaban trinidad pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/13/98/64/guisat-mongetes-lestil-le-llamaban-trinidad-pas29.jpeg)
Per acabar, aboquem un paquet sencer de formatge ratllat (parmesà).
![guisat mongetes lestil le llamaban trinidad pas30 guisat mongetes lestil le llamaban trinidad pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/13/99/27/guisat-mongetes-lestil-le-llamaban-trinidad-pas30.jpeg)
El formatge rebaixarà el color vermellós de la salsa i li donarà un aspecte visual més atractiu... I que li va de meravella el formatge, què coi!
![guisat mongetes lestil le llamaban trinidad pas31 guisat mongetes lestil le llamaban trinidad pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/13/99/69/guisat-mongetes-lestil-le-llamaban-trinidad-pas31.jpeg)
Després de fondre's el formatge... aquest és l'aspecte final del plat.
![guisat mongetes lestil le llamaban trinidad pas32 guisat mongetes lestil le llamaban trinidad pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/14/00/11/guisat-mongetes-lestil-le-llamaban-trinidad-pas32.jpeg)
Sensacional!... Justament el que buscava!
![guisat mongetes lestil le llamaban trinidad pas33 guisat mongetes lestil le llamaban trinidad pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/14/00/53/guisat-mongetes-lestil-le-llamaban-trinidad-pas33.jpeg)
Sembla una bestiesa però m'ha fet il·lusió fer aquest plat i més comprovar-ne el magnífic resultat.
![guisat mongetes lestil le llamaban trinidad pas34 guisat mongetes lestil le llamaban trinidad pas34](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/14/00/95/guisat-mongetes-lestil-le-llamaban-trinidad-pas34.jpeg)
I aquí el teniu acabat. No cal emplatar. Així es com s'ha de servir, eh?
![guisat mongetes lestil le llamaban trinidad pas35 guisat mongetes lestil le llamaban trinidad pas35](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/14/01/37/guisat-mongetes-lestil-le-llamaban-trinidad-pas35.jpeg)
I és clar, a sucar pa sense miraments... i a menjar amb la mateixa cullera emprada per guisar.
![guisat mongetes lestil le llamaban trinidad pas36 guisat mongetes lestil le llamaban trinidad pas36](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/14/01/79/guisat-mongetes-lestil-le-llamaban-trinidad-pas36.jpeg)
Bromes a banda... és un plat extremadament bo... recomano a tots que el tasteu, de veritat. Si, ja sé que no és el més indicat per a guardar la línia... però no deixeu de gaudir algun cop d'aquest plat.
![guisat mongetes lestil le llamaban trinidad pas37 guisat mongetes lestil le llamaban trinidad pas37](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/14/02/21/guisat-mongetes-lestil-le-llamaban-trinidad-pas37.jpeg)
Vinga va... us el presentaré d'una forma més decent, si voleu.
És un plat força picantó... de grans aromes i millors sabors. Bon profit!