És curiós com amb poques variacions un mateix plat adquireix gustos diferents. Podeu incorporar nyores, una picadeta, amb pa fregit, o fer servir un altre tipus de peix, o de patata, o de cloïssa, o de brou... podeu afegir espècies de tota mena... i al final al final... un mateix plat queda força diferent.
1 lluç fresc tallat a rodanxes
200gr. cloïssa grossa fresca
3 tomàquets madurs ratllats
4 alls
2 patates grans
1 ceba trinxada
oli d'oliva
julivert
uns brins de safrà
un got de vi blanc
brou de peix
sal
Variants:
- Podeu utilitzar altres peixos com orada, llobarro, turbot, etc...
- Podeu incorporar una picada de fruits secs i pa fregit
- Podeu omitir fer servir rosellones
- Podeu incorporar la carn d'un nyora al sofregit
![guisat lluc patates cloisses pas1 guisat lluc patates cloisses pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/10/67/32/guisat-lluc-patates-cloisses-pas1.jpeg)
Aquest plat es pot fer amb lluç o amb d'altres peixos similars.
![guisat lluc patates cloisses pas2 guisat lluc patates cloisses pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/10/67/74/guisat-lluc-patates-cloisses-pas2.jpeg)
Netegem bé tot el peix.
![guisat lluc patates cloisses pas3 guisat lluc patates cloisses pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/10/68/16/guisat-lluc-patates-cloisses-pas3.jpeg)
Piquem la ceba i l'all a làmines.
![guisat lluc patates cloisses pas4 guisat lluc patates cloisses pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/10/68/58/guisat-lluc-patates-cloisses-pas4.jpeg)
Ratllem els tomàquets.
![guisat lluc patates cloisses pas5 guisat lluc patates cloisses pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/10/69/00/guisat-lluc-patates-cloisses-pas5.jpeg)
En una cassola baixa i ample... sofregirem l'all i la ceba.
![guisat lluc patates cloisses pas6 guisat lluc patates cloisses pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/10/69/42/guisat-lluc-patates-cloisses-pas6.jpeg)
Mentre, podem anar escapçant les patates, és a dir, trencant-les per fer sortir el midó.
![guisat lluc patates cloisses pas8 guisat lluc patates cloisses pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/10/70/26/guisat-lluc-patates-cloisses-pas8.jpeg)
Quan la ceba i l'all siguin rossos... afegirem uns brins de safrà.
![guisat lluc patates cloisses pas9 guisat lluc patates cloisses pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/10/70/68/guisat-lluc-patates-cloisses-pas9.jpeg)
També un parell de fulles de llorer... i ho remenem una mica.
![guisat lluc patates cloisses pas10 guisat lluc patates cloisses pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/10/71/10/guisat-lluc-patates-cloisses-pas10.jpeg)
Al tomàquet, hi tirarem una cullerada gran de pebre vermell dolç ( o picant si voleu).
![guisat lluc patates cloisses pas11 guisat lluc patates cloisses pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/10/71/52/guisat-lluc-patates-cloisses-pas11.jpeg)
Incorporem el tomàquet.
![guisat lluc patates cloisses pas12 guisat lluc patates cloisses pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/10/71/94/guisat-lluc-patates-cloisses-pas12.jpeg)
Ho remenem tot i deixem que redueixi una mica l'aigua del tomàquet fins que caramelitzi el sofregit.
![guisat lluc patates cloisses pas13 guisat lluc patates cloisses pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/10/72/36/guisat-lluc-patates-cloisses-pas13.jpeg)
Ara, incorporem les patates.
![guisat lluc patates cloisses pas14 guisat lluc patates cloisses pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/10/72/78/guisat-lluc-patates-cloisses-pas14.jpeg)
Li donem unes quantes voltes, que s'impregnin bé. Remeneu-lo durant 5 minutets, evitant que es cremi.
Hi tirarem la copeta de vi blanc.
![guisat lluc patates cloisses pas16 guisat lluc patates cloisses pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/10/73/62/guisat-lluc-patates-cloisses-pas16.jpeg)
Ho tapem i ho deixem reduïr uns 7-8 minuts també.
![guisat lluc patates cloisses pas17 guisat lluc patates cloisses pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/10/74/04/guisat-lluc-patates-cloisses-pas17.jpeg)
Començarà a fer flaire de la bona ja.
![guisat lluc patates cloisses pas18 guisat lluc patates cloisses pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/10/74/46/guisat-lluc-patates-cloisses-pas18.jpeg)
El brou de peix ja el tenim fet.
![guisat lluc patates cloisses pas19 guisat lluc patates cloisses pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/10/74/88/guisat-lluc-patates-cloisses-pas19.jpeg)
Cobrim les patates amb el brou de peix. Es pot fer amb aigua directament, però no queda tan bo.
![guisat lluc patates cloisses pas20 guisat lluc patates cloisses pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/10/75/30/guisat-lluc-patates-cloisses-pas20.jpeg)
Ho salem una mica, clar.
![guisat lluc patates cloisses pas21 guisat lluc patates cloisses pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/10/75/72/guisat-lluc-patates-cloisses-pas21.jpeg)
Ho tapem. Les patates estaran toves passats uns 25-30 minuts. Vigileu no falti brou.
![guisat lluc patates cloisses pas22 guisat lluc patates cloisses pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/10/76/14/guisat-lluc-patates-cloisses-pas22.jpeg)
Passat aquest temps... i amb les patates completament fetes... ja podem incorporar el peix.
![guisat lluc patates cloisses pas23 guisat lluc patates cloisses pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/10/76/56/guisat-lluc-patates-cloisses-pas23.jpeg)
Amb cura, ho distribuirem bé per la cassola.
Perfecte.
![guisat lluc patates cloisses pas25 guisat lluc patates cloisses pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/10/77/40/guisat-lluc-patates-cloisses-pas25.jpeg)
Sacsegeu una mica la cassola per repartir-ho bé.
![guisat lluc patates cloisses pas26 guisat lluc patates cloisses pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/10/77/82/guisat-lluc-patates-cloisses-pas26.jpeg)
També és el moment d'incorporar les cloïsses, ben netes.
![guisat lluc patates cloisses pas27 guisat lluc patates cloisses pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/10/78/24/guisat-lluc-patates-cloisses-pas27.jpeg)
Les repartiu.
![guisat lluc patates cloisses pas28 guisat lluc patates cloisses pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/10/78/66/guisat-lluc-patates-cloisses-pas28.jpeg)
Piqueu una mica de julivert fresc.
![guisat lluc patates cloisses pas29 guisat lluc patates cloisses pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/10/79/08/guisat-lluc-patates-cloisses-pas29.jpeg)
Li afegiu també.
![guisat lluc patates cloisses pas30 guisat lluc patates cloisses pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/10/79/50/guisat-lluc-patates-cloisses-pas30.jpeg)
Ara és qüestió de tapar-ho... i esperar a que s'obrin les cloïsses... uns 4-5 minutets.
![guisat lluc patates cloisses pas31 guisat lluc patates cloisses pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/10/79/92/guisat-lluc-patates-cloisses-pas31.jpeg)
Sacsegeu-ho més.
![guisat lluc patates cloisses pas32 guisat lluc patates cloisses pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/10/80/34/guisat-lluc-patates-cloisses-pas32.jpeg)
Quan les cloïsses siguin obertes, el peix també serà cuit. Ja sabeu que el lluç necessita poca calor per fer-se.
![guisat lluc patates cloisses pas33 guisat lluc patates cloisses pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/10/80/76/guisat-lluc-patates-cloisses-pas33.jpeg)
I ara què faltaria?
![guisat lluc patates cloisses pas34 guisat lluc patates cloisses pas34](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/10/81/18/guisat-lluc-patates-cloisses-pas34.jpeg)
Efectivament, torrar una mica el guisadet al forn.
![guisat lluc patates cloisses pas35 guisat lluc patates cloisses pas35](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/10/81/60/guisat-lluc-patates-cloisses-pas35.jpeg)
Poseu-lo uns 5 minutets a 200 graus... en mode grill.
![guisat lluc patates cloisses pas36 guisat lluc patates cloisses pas36](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/10/82/02/guisat-lluc-patates-cloisses-pas36.jpeg)
Quin color que agafa, eh?
![guisat lluc patates cloisses pas37 guisat lluc patates cloisses pas37](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/10/82/44/guisat-lluc-patates-cloisses-pas37.jpeg)
Ja ho podem portar a taula i servir ben calent.
![guisat lluc patates cloisses pas38 guisat lluc patates cloisses pas38](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/10/82/86/guisat-lluc-patates-cloisses-pas38.jpeg)
Muntem un plat, ben ple... amb una mica de tot... i molt suquet.
![guisat lluc patates cloisses pas39 guisat lluc patates cloisses pas39](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/10/83/28/guisat-lluc-patates-cloisses-pas39.jpeg)
A que fa bona pinta?... i quina oloreta.
![guisat lluc patates cloisses pas40 guisat lluc patates cloisses pas40](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/10/83/70/guisat-lluc-patates-cloisses-pas40.jpeg)
Forquilla, ganivet i cullera... eh?
![guisat lluc patates cloisses pas41 guisat lluc patates cloisses pas41](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/10/84/12/guisat-lluc-patates-cloisses-pas41.jpeg)
Què bo... combinar peix amb patata i suquet.
![guisat lluc patates cloisses pas42 guisat lluc patates cloisses pas42](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/10/84/54/guisat-lluc-patates-cloisses-pas42.jpeg)
Ho haurem d'acompanyar d'un bon vinet fresc. Ben fresc.
Bon Profit!