Avui us presentem un guisat de festa. Es tracta de la base d'un plat tradicional ben conegut on combinarem una carn i un bolet força particulars: la guatlla i la llenega negra. L'elaboració és la mateixa que podeu emprar en cuinar un pollastre o un ànec rostit, adaptant els temps al tipus de carn. La guatlla té una carn ferma però també menys voluminosa que altres aus.

Les prunes i els pinyons hi encaixen perfectament també. És un plat excel·lent que requerirà un maridatge apropiat per fer de l'ocasió una meravellosa vetllada. Som-hi!

 

Ingredients

6 guatlles netes

500 g de llenega negra fresca

un grapat de prunes confitades

un grapat de pinyons

un got de brandi

2 cebes tallades a trossos

1 cabeça d'alls

1 farcellet d'herbes aromàtiques

un tros de llard de porc

oli d'oliva

aigua

pebre negre

sal

 

Variants:

- S'hi pot afegir una branca de canyella

- Es pot cuinar amb altres tipus d'au

Preparació
1.
guatlles rostides llenega negra pas1

He trobat unes llenegues ben xules al mercat.

2.
guatlles rostides llenega negra pas2
3.
guatlles rostides llenega negra pas3

Si són ben fresques i encara mucoses, retireu la pinassa més gran amb un drap o paper humit.

4.
guatlles rostides llenega negra pas4

Altrament, si s'han assecat una mica i han perdut mucositat, les haureu de rentar sota l'aixeta.

5.
guatlles rostides llenega negra pas5

Un cop les tingueu ben netes, talleu-les a lamines gruixudes.

6.
guatlles rostides llenega negra pas6

El peu també.

7.
guatlles rostides llenega negra pas8

Reserveu-les sobre un paper absorbent si les heu mullat.

8.
guatlles rostides llenega negra pas9

Les guatlles, en principi, ja vindran netes. Per tant, no caldrà fer res.

9.
guatlles rostides llenega negra pas10

Saleu i empebreu les guatlles, també conegudes com a codornius.

10.
guatlles rostides llenega negra pas11

Poseu un tros de llard en una cassola i un bon raig d'oli d'oliva.

11.
guatlles rostides llenega negra pas12

Quan sigui calent, daureu les guatlles.

12.
guatlles rostides llenega negra pas13

Mentrestant, talleu la ceba.

13.
guatlles rostides llenega negra pas14

Peleu una cabeça d'alls i feu-li uns talls per permetre la filtració d'aromes.

14.
guatlles rostides llenega negra pas15

Prepareu un farcellet d'herbes aromàtiques. El podeu comprar fet.

15.
guatlles rostides llenega negra pas16

Daureu les guatlles per les dues bandes i llavors afegiu a la cassola la cabeça d'alls.

16.
guatlles rostides llenega negra pas17

El farcellet d'herbes també.

17.
guatlles rostides llenega negra pas18

I la ceba trinxada.

18.
guatlles rostides llenega negra pas19

Deixeu-ho guisar fins que la ceba estigui tova i transparent. Tapeu-ho i remeneu-ho de tant en tant.

19.
guatlles rostides llenega negra pas20

Així ha d'estar.

20.
guatlles rostides llenega negra pas21

Afegiu ara un bon raig de brandi a la cassola.

21.
guatlles rostides llenega negra pas22

I acabeu de cobrir (gairebé) la carn amb aigua.

22.
guatlles rostides llenega negra pas23

Ho saleu.

23.
guatlles rostides llenega negra pas24

I ho tapeu. Deixeu-ho coure a foc lent durant uns 30-40 minuts.

24.
guatlles rostides llenega negra pas25

En una paella a part, salteu els bolets amb un raig d'oli i sal.

25.
guatlles rostides llenega negra pas26

Quan comencin a agafar color els bolets, afegiu-hi les prunes i els pinyons.

26.
guatlles rostides llenega negra pas27

Deixeu coure la barreja 5 minuts, apagueu el foc i ho reserveu.

27.
guatlles rostides llenega negra pas28

Passat els 30-40 minuts de cocció de les guatlles, retireu el farcell d'herbes.

28.
guatlles rostides llenega negra pas29

I la cabeça d'alls.

29.
guatlles rostides llenega negra pas30

Reserveu les guatlles en una safata.

30.
guatlles rostides llenega negra pas31

Tritureu el suc de cocció fins que quedi ben fi.

31.
guatlles rostides llenega negra pas32

Incorporeu de nou les guatlles a la cassola. Aquest procés us permetrà comprovar la cocció de la carn i ajustar el temps restant. Poseu-hi també el farcellet d'herbes i l'all i ho escalfeu, que torni a bullir.

32.
guatlles rostides llenega negra pas33

A continuació, aboqueu dins la cassola la barreja de bolets, pinyons i prunes que heu fet.

33.
guatlles rostides llenega negra pas34

Ho remeneu una mica i ho deixeu coure uns 15-20 minuts més. Rectifiqueu de sal i vigileu que la carn quedi ben feta.

34.
guatlles rostides llenega negra pas35

Passat aquest temps pareu el foc i deixeu reposar el guisat un parell d'hores mínim. Millor fer-ho el dia abans de ser consumit. D'aquesta manera la carn absorbirà millor tots els sabors.

35.
guatlles rostides llenega negra pas36

L'endemà, només haureu d'escalfar-ho i servir-ho.

36.
guatlles rostides llenega negra pas37

I suqueu-hi pa!

37.

Bon profit!