Aquest guisat sembla, aparentment, complicat de fer... però res més lluny de la realitat. Un plat tradicional a casa nostra. Es posen tots els ingredients junts i en fred en una cassola de fang... i apa... una horeta i estan fetes. Al tractar-se d'una vinagreta, us recomano fer-les 48 hores abans de menjar-les. Aquest plat aguanta sobradament una setmana en la nevera.

Ingredients

6 o 8 guatlles

1 cabeça d'alls  

2 pastanagues tallades a rodanxes

2 cebes tallades en juliana

2 o 3 tomàquets madurs

400 ml oli  

200 ml vinagre

1 manat d'herbes aromàtiques (farigola, romaní, sajolida, llorer, etc...)  

pebre negre en gra

aigua  

sal

  

Variants:  

- Hi podeu afegir una  bona cullerada de pebre vermell dolç o picant

- Es pot acompanyar de bolets

Preparació
1.
guatlles escabetxades pas1

Preparem tots els ingredients

2.
guatlles escabetxades pas2

Les guatlles les rentem bé.

3.
guatlles escabetxades pas3

En una cassola de fang... hi tirem l'oli (mesurat)...

4.
guatlles escabetxades pas5

... i l'aboquem també...

5.
guatlles escabetxades pas6

Incorporem la cabeça d'alls pelada per fora, el llorer, la farigola...

 
6.
guatlles escabetxades pas7

... i el romaní... si és en rama millor que en fulla.

7.
guatlles escabetxades pas8

Hi afegim la pastanaga tallada a rodanxes.

8.
guatlles escabetxades pas9

Els tomàquets tallats a quarts.

9.
guatlles escabetxades pas10

Ara, hi posem les guatlles a sobre.

10.
guatlles escabetxades pas11

Ben distribuïdes.

11.
guatlles escabetxades pas12

... faltarà la ceba en juliana i un grapadet de pebre negre en gra.

12.
guatlles escabetxades pas13

Finalment, el meu toc personal: el pebre vermell dolç.

13.
guatlles escabetxades pas14

... una miqueta d'aigua per cobrir-ho tot... un pelet de sal... i llestos...

14.
guatlles escabetxades pas15

... ho tapem... i una horeta.

15.
guatlles escabetxades pas16

A mitja cocció rectifiqueu de sal si cal... tasteu-lo.

16.
guatlles escabetxades pas17

Deixeu-lo refredar.

17.
guatlles escabetxades pas18

Ummm... quina oloreta que fa, eh?

18.
guatlles escabetxades pas19

Ara, com us avançava, és imprescindible deixar reposar el guisat un mínim de 48 hores. El podeu deixar dins la mateixa cassola o dins un tupper a la nevera.

19.
guatlles escabetxades pas20

A l'hora de servir, ho escalfeu al microones.

20.
guatlles escabetxades pas21

Qué bones que són les guatlles!.. a casa nostra sempre han estat un plat estrella.

21.
guatlles escabetxades pas22

I sucar pa en aquesta salseta...

22.
guatlles escabetxades pas23

Acompanyeu-lo d'un bon vi negre.

23.
guatlles escabetxades pas24

No hi ha res millor que escurar les cuixes de les guatlles, a que no?... jeje. Bon Profit!