Avui, una proposta de pasta, una nova variant de l'anomenada 'fideuà' o fideuada que incorpora, bàsicament, més quantitat de cloïsses i un sofregit intens, amb la ceba ben caramel·litzada. Per tant, estem parlant de la mateixa elaboració que ja hem vist en altres receptes similars a diferència de petits matisos, com és el fet de fer protagonista la cloïssa. Ja sabeu que les cloïsses contenen aigua de mar i, com a resultat, ens garantirà que el plat tingui més potència de sabor marí, però alhora també haurem de vigilar, en especial, la sal que hi posem. I l'allioli que no falti. Que vagi de gust!

Ingredients

1 sípia de platja mitjana amb la salsa marró (melsa)  

250 g de fideus del número 2

1 litre de brou de peix

400 g de cloïssa gallega fresca  

2 tomàquets madurs

1 ceba trinxada  

2 grans d'all  

un raig de vi blanc

1 cullerada de pebre vermell

julivert  

sal

Variants:

Podeu acompanyar la fideuada amb una mica d'allioli

Preparació
1.
fideua cloisses pas1

Preparem tots els ingredients.

2.
fideua cloisses pas2

Quan compreu la sípia, demaneu que us posin la salsa marró (o melsa). La tinta la desestimarem.

3.
fideua cloisses pas3

Abans de començar submergirem les cloïsses en aigua i abundant sal. D'aquesta manera purgaran tota la possible sorra que continguin.

4.
fideua cloisses pas4

Com podeu observar, escalfaré un litre de brou de peix que tenia al congelador. Podeu fer servir brous industrials que ens podej ajudar puntualment. No costa gens fer un brou de peix amb quatre espines i una mica de verdura. En 20 minuts el tindreu fet i mil vegades més bo que l'industrial. Però no sempre tenim temps. En el meu cas, periòdicament, faig una olla gran de brou de peix i el congelo en ampolles.

5.
fideua cloisses pas5

Seguim. Ratllarem el tomàquet que barrejarem amb la salsa marró de la sípia i el pebre vermell.

6.
fideua cloisses pas6

Trinxarem la ceba.

7.
fideua cloisses pas7

Tallarem l'all.

8.
fideua cloisses pas8

Seguidament, i mentre s'escalfa el brou, posarem un raig.

9.
fideua cloisses pas10

La remenarem de tant en tant i deixarem que agafi color. La reservarem en un plat.

10.
fideua cloisses pas11

En el mateix oli enrossirem l'all i...

11.
fideua cloisses pas12

A continuació hi afegirem la ceba trinxada.

12.
fideua cloisses pas14

Ara, a poc a poc, deixarem que la ceba es vagi fent.

13.
fideua cloisses pas15

Si veieu que comença a torrar-se en excés, podeu afegir un petit raig d'aigua i seguir remenant.

14.
fideua cloisses pas16

Repetiu aquest procés tantes vegades com calgui fins que...

15.
fideua cloisses pas17

La ceba sigui cada cop més marró.

16.
fideua cloisses pas18

Us ha d'agafar una textura de melmelada.

17.
fideua cloisses pas19

Ben fosca.

18.
fideua cloisses pas20

Amb el punt de la ceba trobat, ja podrem afegir-hi el tomàquet amb la melsa.

19.
fideua cloisses pas21

Ho remenarem una estona.

20.
fideua cloisses pas22

Deixeu coure el tomàquet uns minuts.

21.
fideua cloisses pas23

S'ha d'absorbir tota l'aigua que conté el tomàquet.

22.
fideua cloisses pas24

El sofregit us ha de quedar dens, gairebé cremós.

23.
fideua cloisses pas25

Serà el moment d'incorporar, de nou, la sípia.

24.
fideua cloisses pas26

Ho remenarem una mica.

25.
fideua cloisses pas27

I, si voleu, seria el moment de fer una reducció de vi blanc.

26.
fideua cloisses pas28

Un cop absorbit el vi i evaporat l'alcohol ja tindrem la base de la fideuada preparada.

27.
fideua cloisses pas29

I recordeu que, si no embruteu la cuina, és que no esteu cuinant bé!

28.
fideua cloisses pas30

En aquest punt podríem apagar el foc i marxar a fer el vermut o a comprar el diari.

29.
fideua cloisses pas31

Tapeu-lo, això sí, que no entrin mosques.

30.
fideua cloisses pas32

En tornar del vermut només ens quedarà tirar els fideus i el brou.

31.
fideua cloisses pas33

Un cop escalfat el sofregit, ja podrem incorporar els fideus.

32.
fideua cloisses pas34

A mi m'agrada enrossir-los una mica abans de tirar el brou.

33.
fideua cloisses pas35

En aquest punt s'enganxa amb facilitat, per tant, no pareu de remenar.

34.
fideua cloisses pas36

Si posem totes les cloïsses amb closca dins la fideuada, el plat quedarà massa atapeït. El que farem serà reservar-ne algunes i obrir les altres al vapor. Més endavant, incorporarem les cloïsses sense closca a la fideuada, mentre les reservades es couran amb els fideus.

35.
fideua cloisses pas37

Quan el brou de peix sigui ben calent, l'afegirem a la paella. Podeu afegir una mica de l'aigua de mar que deixin anar les cloïsses obertes al vapor, però compte amb la sorra que hi pot haver.

36.
fideua cloisses pas39

Com que els fideus no estaran més de 7 o 8 minuts, ja podem incorporar les cloïsses reservades. Així deixaran anar l'aigua de mar que contenen.

37.
fideua cloisses pas40

Quan falti un minut per acabar la cocció, afegirem també la cloïssa oberta al vapor sense closca.

38.
fideua cloisses pas41

Sacsegeu la paella de tant en tant. Rectifiqueu de sal si cal.

39.
fideua cloisses pas42

Per acabar, col·loqueu la fideuada al forn a uns 220 graus en mode grill durant uns 4 o 5 minuts.

40.
fideua cloisses pas43

D'aquesta manera li donareu un aspecte torrat més atractiu.

41.
fideua cloisses pas44

També fareu que els fideus s'aixequin.

42.
fideua cloisses pas45

Deixeu-la reposar 5 minuts i ja la podeu servir.

43.
fideua cloisses pas46

I tant que sí, la podeu acompanyar d'un allioli suau.

44.
fideua cloisses pas47

I a gaudir!

45.
fideua cloisses pas48

Emplatem!

46.
fideua cloisses pas49

Tothom a dinar!

47.
fideua cloisses pas50

Quina oloreta!

48.
fideua cloisses pas51

Una culleradeta d'allioli i un bon vi.

49.
fideua cloisses pas52

Bon profit!