Aquest plat és fàcil de fer. En una cassola amb oli fregiu els trossos de conill i de costella de porc fins que estiguin ben daurats i els retireu. En el mateix oli feu un sofregit amb la ceba, l'all i el tomàquet. Quan el sofregit estigui ben fosc, reincorporeu-hi els trossos de carn i remeneu el conjunt. Afegiu-hi l'arròs, barregeu-lo amb el sofregit remenant un parell de minuts i tireu-hi l'aigua bullent.

Al cap d'un moment, afegiu-hi els pèsols i la picada deixatada amb una mica de caldo de la cocció.

Ingredients

400 g d'arròs

mig conill tallat a trossos

200 g de costella de porc a trossos petits

2 cebes trinxades

2 grans d'all picats

2 tomàquets madurs ratllats

100 g de pèsols

un litre i quart d'aigua o brou de pollastre o gallina

oli d'oliva

sal

Variants:

Al sofregit, s'hi pot afegir pebrot verd o pebrot vermell.

Al sofregit, s'hi poden afegir unes gotes de conyac.

Hi ha qui hi afegeix altres tipus de verdures: mongeta tendra, carxofes, etc.

Hi ha qui hi posa pebrot vermell escalivat.

S'hi pot afegir algun tipus de bolets 

S'hi pot afegir pollastre o substituir el conill per pollastre.

A més o en comptes de la costella s'hi pot posar cap de costella o salsitxes.

S'hi pot afegir cansalada i pernil.

Preparació
1.
arros cassola pas1

Preparem tots els ingredients.

2.
arros cassola pas2

Piquem la ceba...

 

3.
arros cassola pas3

l'all...

4.
arros cassola pas4

... i ratllem el tomàquet.

5.
arros cassola pas5

Netegem bé la carn, la salem...

6.
arros cassola pas6

... i l'empebrem.

7.
arros cassola pas7

Escalfem una cassola de fang, a foc baix, fins que tingui temperatura. Llavors apugem una mica el foc, hi afegim un bon raig d'oli (o llard)... i donem color a la carn.

8.
arros cassola pas8

Mentrestant, podeu aprofitar per anar fent la picada. En un morter, poseu-hi l'all...

9.
arros cassola pas9

... el julivert fresc...

10.
arros cassola pas10

... uns brins de safrà...

11.
arros cassola pas12

La sal...

12.
arros cassola pas13
13.
arros cassola pas14

Fins que quedi ben matxacat.

14.
arros cassola pas15

Vigileu que no es cremi la carn. Gireu-la.

15.
arros cassola pas16

Quan tingui bon color per tot arreu, la reservem.

16.
arros cassola pas17

Al mateix oli, daurem l'all picat...

17.
arros cassola pas18

... i a continuació la ceba.

18.
arros cassola pas19

Deixeu-ho una bona estona... que la ceba perdi tota l'aigua i es torni de color marró.

19.
arros cassola pas20

Ja podem anar preparant l'arròs. Una tassa per persona.

20.
arros cassola pas21

Remeneu la ceba, si cal.

21.
arros cassola pas22

Ja hi podem incorporar el tomàquet ratllat.

22.
arros cassola pas23

Al mateix temps, hi tirarem un raig de vi per cuinar o vi blanc.

23.
arros cassola pas24

Aproximadament, mitja copeta.

24.
arros cassola pas25

Deixeu que redueixi fins que es consumeixi gairebé tot el líquid.

25.
arros cassola pas26

Quan passeu la cullera per la cassola i no deixi anar líquid... tindrem el sofregit al punt.

26.
arros cassola pas27

Hi posem la carn que teníem reservada.

27.
arros cassola pas28

Ho remenem un parell de minutets....

28.
arros cassola pas29

... i ja hi podem tirar l'arròs.

29.
arros cassola pas30

Durant tres o quatre minuts, remeneu-ho tot plegat per torrar una mica l'arròs, procurant que no s'enganxi massa del cul.

30.
arros cassola pas31

El brou de pollastre, que hem fet prèviament, el tindrem ben bullent.

31.
arros cassola pas32

L'incorporem al guisat. El doble de brou que d'arròs, més o menys.

32.
arros cassola pas33

Un polsim de sal.

33.
arros cassola pas34

Quan arrenqui el bull... hi posarem uns pèsols. Si són frescos i de temporada, millor. Si no, congelats directament.

34.
arros cassola pas35

La picada... també l'afegirem ara.

35.
arros cassola pas36

La podeu deixatar una mica amb el mateix brou...

36.
arros cassola pas37

Repartiu-la bé.

37.
arros cassola pas38

Deixeu que es faci l'arròs durant uns 15 minutets.

38.
arros cassola pas39

Notareu que a l'arròs li falta una mica...

39.
arros cassola pas40

El podeu cobrir amb una mica de paper d'alumini i deixar-lo 10 minutets.

40.
arros cassola pas41

Així, amb el foc apagat, s'acabarà de coure solet.

41.
arros cassola pas42

Ja podem emplatar.

42.
arros cassola pas43

I ja el tenim.

43.
arros cassola pas44

Aquest és un arròs que queda sec. Si el voleu més caldós, poseu-hi tres parts de brou per una d'arròs.

44.
arros cassola pas45

Bon profit!