La xef del Semproniana, Ada Parellada, s'endinsa a les cases dels cuinòfils més intrèpids de Catalunya per resoldre dubtes setmanals sobre els productes del dia a dia. Des de verdures i tota mena d'hortalisses i fruites, fins a qualsevol mena de dolç, passant per la carn i el peix. Maneres per aprofitar els aliments en la seva esplendor, tècniques innovadores i consells que, en definitiva, ens faran gaudir d'una vida i un receptari més còmode als fogons de casa nostra. El consell revelador que aquesta setmana ens exposa la cuinera catalana és com conservar els bons tomàquets de l'estiu fins a l'hivern, un truc indispensable que no podràs deixar de fer servir.
Agafa llibreta i bolígraf, i fes play al vídeo per esbrinar tots els consells d'Ada Parellada d'aquesta setmana.
Com conservar els tomàquets fins a l'hivern: 2 tècniques infal·libles
Quan arriba l’estiu, els horts i els mercats s’omplen de tomàquets madurs, dolços i plens de sabor, molt lluny dels exemplars insípids que sovint trobem a l’hivern. Per aprofitar aquest moment òptim, molts cuiners i amants de la bona taula opten per conservar-los i així gaudir-ne durant els mesos freds. Les tècniques de conservació no només permeten prolongar la vida d’aquest fruit, sinó que també n’intensifiquen l’aroma i la textura, oferint noves possibilitats a la cuina. Entre les múltiples opcions existents, n’hi ha dues de senzilles i tradicionals que han passat de generació en generació: la conserva de tota la vida, a través d'escaldar-los, refredar-los i pelar-los; i, de l'altra, el tomàquet concentrat i fregit, a través d'una cocció de dues fases diferenciades. Ambdues maneres asseguren un resultat excel·lent i eficient per complir el nostre objectiu de menjar els millors tomàquets possibles d'aquí a força mesos.
Conserva de tota la vida
Ingredients:
- 3 kg de tomàquet natural ben madur
- 1 cabeça d’alls
- Un manat de farigola fresca
- Sal
Elaboració:
Escaldem els tomàquets 30 segons en aigua bullent i els refredem immediatament. Els pelem i els col·loquem en uns pots nets. Afegim una mica de sal, un gra d’all sencer i una branqueta de farigola fresca. Tapem i coem al bany Maria durant 30 minuts. Posem un drap o paper de diari a la base de la cassola perquè no es petin els pots.
Tomàquet concentrat i fregit
Ingredients:
- 3 kg de tomàquets
- 1 cabeça d’alls
- Unes branques de farigola fresca
- 200 ml d’oli
- Sal
Elaboració:
Tallem els tomàquets i els posem sobre un colador amb sal i deixem que perdin aigua durant un parell d’hores. Els passem a una cassola i els coem durant 30 minuts a foc lent perquè s’acabin de deshidratar. Els triturem i els tornem a la cassola, amb un raig d’oli, els alls picats i les branques de farigola. Coem durant uns 30 minuts més o fins que tinguin la textura desitjada. Els posem en pots nets, tapem i coem al bany Maria durant 30 minuts.