S’han acabat les vacances d’estiu i, amb la tornada a l’escola, a la feina i a la rutina, també arriba un moment ideal per reprendre els hàbits que ens connecten amb la natura i amb una vida més saludable. Setembre és un mes de transició: deixem enrere la calor intensa d'agost i ens endinsem en unes setmanes més temperades, amb més hores de fresca al vespre i matins més suaus. Aquest canvi d’estació ens convida a recuperar l’activitat al nostre hort i preparar-nos per a la collita de tardor i d’hivern. Si a l’agost encara hi havia molts cultius típics de l’estiu, al setembre comença a ser el moment perfecte per sembrar hortalisses que resistiran bé el fred i que ens donaran aliments saborosos i nutritius en els mesos vinents.

Aquests són els aliments que has de plantar al setembre

Durant aquest mes pots començar a plantar cols, bròquils, coliflors i col de cabdell, totes elles varietats que necessiten temps per créixer i que s’adapten bé a les temperatures més baixes. També és moment de posar al terra espinacs, escaroles i bledes, verdures de fulla que creixen ràpidament i que ens proporcionaran fulles fresques i tendres al cap de poques setmanes. Si disposes d’espai, afegeix-hi també pastanagues i naps, que et permetran gaudir d’un rebost natural a mesura que la tardor avança. Són cultius de cicle més lent, però la seva collita es manté bé i és molt agraïda.

Un hipotètic aspecte de l'hort al setembre / Foto: Pixabay

A més de les hortalisses clàssiques, al setembre encara és una bona època per plantar herbes aromàtiques com el julivert, la ruca o el coriandre, que aportaran frescor i sabor als teus plats. Aquestes plantes, que es poden cultivar fàcilment en testos o jardineres, són ideals si no tens gaire espai o si vius en un pis: només necessiten un reg moderat i unes hores de sol. Una altra opció interessant són les remolatxes i els raves, que germinen de pressa i ens ofereixen colors vius i sabors intensos a la cuina.

Plantar al setembre no és només una qüestió de productivitat, sinó també d’organització i planificació. Aprofitant que tornem a la rutina, podem establir un petit calendari de cures de l’hort que ens ajudi a mantenir l’equilibri entre la feina, la família i el temps lliure. Dedicar unes hores a la setmana a sembrar, regar i observar els cultius és una manera magnífica de desconnectar i de tornar a connectar amb el cicle natural de les estacions. Alhora, ens permet fomentar la paciència i gaudir del procés de veure com el que plantem avui es transforma en aliments que nodriran el nostre cos en pocs mesos.

Un hort en un paisatge impressionant / Foto: Montse Ferrer

No podem oblidar que ser autosuficient és un pas cap a un estil de vida més responsable i sostenible. Conrear i cultivar els teus propis aliments no només et garanteix frescor i qualitat, sinó que també redueix l’impacte ambiental i et dona la satisfacció de menjar allò que tu mateix has fet créixer. I, si per espai o temps no és possible tenir hort, la millor alternativa és donar suport a les botigues locals, als productors de proximitat i als mercats del poble. Comprar-hi és apostar per l’economia del teu entorn i per aliments frescos i de temporada, alhora que contribueixes a preservar tradicions i a mantenir viva la comunitat agrícola.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!