S’han acabat les vacances d’estiu i, amb la tornada a l’escola, a la feina i a la rutina, també arriba un moment ideal per reprendre els hàbits que ens connecten amb la natura i amb una vida més saludable. Setembre és un mes de transició: deixem enrere la calor intensa d'agost i ens endinsem en unes setmanes més temperades, amb més hores de fresca al vespre i matins més suaus. Aquest canvi d’estació ens convida a recuperar l’activitat al nostre hort i preparar-nos per a la collita de tardor i d’hivern. Si a l’agost encara hi havia molts cultius típics de l’estiu, al setembre comença a ser el moment perfecte per sembrar hortalisses que resistiran bé el fred i que ens donaran aliments saborosos i nutritius en els mesos vinents.
Aquests són els aliments que has de plantar al setembre
Durant aquest mes pots començar a plantar cols, bròquils, coliflors i col de cabdell, totes elles varietats que necessiten temps per créixer i que s’adapten bé a les temperatures més baixes. També és moment de posar al terra espinacs, escaroles i bledes, verdures de fulla que creixen ràpidament i que ens proporcionaran fulles fresques i tendres al cap de poques setmanes. Si disposes d’espai, afegeix-hi també pastanagues i naps, que et permetran gaudir d’un rebost natural a mesura que la tardor avança. Són cultius de cicle més lent, però la seva collita es manté bé i és molt agraïda.

A més de les hortalisses clàssiques, al setembre encara és una bona època per plantar herbes aromàtiques com el julivert, la ruca o el coriandre, que aportaran frescor i sabor als teus plats. Aquestes plantes, que es poden cultivar fàcilment en testos o jardineres, són ideals si no tens gaire espai o si vius en un pis: només necessiten un reg moderat i unes hores de sol. Una altra opció interessant són les remolatxes i els raves, que germinen de pressa i ens ofereixen colors vius i sabors intensos a la cuina.
Plantar al setembre no és només una qüestió de productivitat, sinó també d’organització i planificació. Aprofitant que tornem a la rutina, podem establir un petit calendari de cures de l’hort que ens ajudi a mantenir l’equilibri entre la feina, la família i el temps lliure. Dedicar unes hores a la setmana a sembrar, regar i observar els cultius és una manera magnífica de desconnectar i de tornar a connectar amb el cicle natural de les estacions. Alhora, ens permet fomentar la paciència i gaudir del procés de veure com el que plantem avui es transforma en aliments que nodriran el nostre cos en pocs mesos.

No podem oblidar que ser autosuficient és un pas cap a un estil de vida més responsable i sostenible. Conrear i cultivar els teus propis aliments no només et garanteix frescor i qualitat, sinó que també redueix l’impacte ambiental i et dona la satisfacció de menjar allò que tu mateix has fet créixer. I, si per espai o temps no és possible tenir hort, la millor alternativa és donar suport a les botigues locals, als productors de proximitat i als mercats del poble. Comprar-hi és apostar per l’economia del teu entorn i per aliments frescos i de temporada, alhora que contribueixes a preservar tradicions i a mantenir viva la comunitat agrícola.