El langos és un plat tradicional hongarès que, a primera vista, podria recordar a la pizza per la seva forma plana i rodona, però aquí acaben les similituds. Aquest deliciós plat és en realitat un tipus de pa fregit, les arrels del qual s'enfonsen profundament a la rica terra de la gastronomia hongaresa, oferint una experiència culinària única que difereix completament de la icònica especialitat italiana. Encara que la seva popularitat s'ha estès per diversos països d'Europa Central i de l'Est, el langos conserva un lloc especial al cor i el paladar dels hongaresos.

Aquest deliciós plat és en realitat un tipus de pa fregit

Orígens i història

El langos té els seus orígens en l'època dels turcs otomans a Hongria, encara que alguns argumenten que la seva existència precedeix fins i tot aquest període. Tradicionalment, es preparava amb el pa que sobrava del dia anterior. Aquest s'humitejava, es formava en discos i després es fregia en greix o oli, transformant-se en un aliment completament nou i deliciós. Amb el temps, la recepta va evolucionar fins a convertir-se en la versió moderna que coneixem avui, la qual es fa amb una massa fresca a base de farina, aigua (o llet), llevat i sal.

Langos amb formatge
Langos amb formatge / Foto: Unsplash

Característiques del langos

La textura del langos és excepcionalment lleugera i airejada per dins, amb un exterior cruixent daurat que el fa irresistible. La clau de la seva textura única rau en la tècnica de fregit i en la consistència de la massa, que ha de ser suau i elàstica. Després de fregir, se sol servir calent, untat amb all triturat en aigua o oli, i es pot cobrir amb una varietat de toppings.

Toppings i variants

Encara que del langos tradicional es gaudeix amb all, sal i potser una mica de formatge ratllat o crema agra, les variants modernes permeten una àmplia gamma de cobertures. Els més populars inclouen formatge, pernil, salsitxes, xampinyons, fins i tot ingredients dolços per a una versió de postres. Tanmateix, el langos clàssic amb formatge i crema agra continua sent el favorit de molts.

Preparació

Preparar langos a casa és un procés senzill, però requereix certa habilitat per manejar la massa. La massa es barreja i es deixa llevar fins que dobla la seva mida, després es forma en discos plans que s'estiren acuradament abans de fregir en oli calent. La clau és fregir-los fins que assoleixin un daurat perfecte, assegurant que l'exterior sigui cruixent mentre que l'interior roman suau i esponjós.

Lángos clásico
Langos clàssic / Foto: Unsplash

Un símbol de la cuina de carrer hongaresa

Més enllà de ser un simple aliment, el langos simbolitza la rica cultura culinària d'Hongria. S'ha convertit en una icona del menjar de carrer, popular en fires i mercats, on les aromes temptadores de la massa fregida atreuen locals i turistes per igual. La seva senzillesa, versatilitat i deliciós sabor l'han convertit en un favorit perdurable, una experiència culinària hongaresa que tots han de provar almenys una vegada.

En resum, el langos és molt més que la versió hongaresa de la pizza; és una delícia culinària amb una rica història, capaç de satisfer paladars amb el seu sabor únic i la seva versatilitat en toppings. Si encara no has tingut el plaer de provar-ho, aquest platet ofereix una excel·lent manera d'explorar la rica gastronomia d'Hongria des de la comoditat de la teva cuina.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!