Barcelona és plena de bars i de locals de 'brunch'; d'avis amb el diari i d'emprenedors amb iPad; de fleques de barri i d'empanades argentines. Barcelona es divideix entre els militants de l'esmorzar de forquilla i els acèrrims defensors de l'alvocat. Dos mons completament oposats que intenten no trepitjar-se les cues, però que de vegades es colen en territori aliè per sorprendre la clientela. El restaurant Casa Gracia n'és un exemple. Amb el menjar més bandarra i una estètica moderna, aquest local de plats típics es cola entre la classe alta de la zona més pija de la ciutat.

La porta d'entrada a la gastronomia local

Casa Gracia és el restaurant de l'hotel homònim situat al passeig de Gràcia 116 de Barcelona. Es defineix com un local cosmopolita i pretén ser la porta d'entrada a l'ambient de bars i restaurants autòctons de la ciutat, tant per als clients de l'hotel com per als visitants que s'hi acostin a menjar. La filosofia de Casa Gracia és la d'acostar el visitant a la ciutat a través de la gastronomia local. Tot i ser el restaurant d'un hotel, s'hi pot accedir directament des del carrer sense haver de passar per cap recepció. No és el típic menjador amb bufet lliure dels hotels convencionals, sinó que es tracta d'un espai gastronòmic dedicat. Se situa davant dels Jardinets de Gràcia, a passeig de Gràcia amb Diagonal, una de les ubicacions més pijes de la ciutat.

La filosofia de Casa Gracia és la d'acostar el visitant a la ciutat a través de la gastronomia local

A l'interior, l'espai et rep amb un ambient modern i tradicional alhora. Una barra a mà esquerra i un seguit de taules a la dreta, condueixen fins a la resta d'espais del restaurant, més amagats a l'interior, cadascun d'ells amb la seva pròpia personalitat. El rap francès que sona i la decoració recarregada d'alguns dels mobles de la sala contrasten amb la dita 'aigua de primavera, si no és torrencial, omple la panera' estampada a la paret. Una barreja d'estils que et fa sentir en un lloc estranyament familiar. Al cap i a la fi, el restaurant sintetitza l'essència del que és el barri de Gràcia: un entorn de tota la vida que es barreja amb diferents modernitats cosmopolites.

Croquetes de pollastre i ceps / Foto: Emma Porta
Croquetes de pollastre i ceps / Foto: Emma Porta

Una carta sense fissures

Menjar a Casa Gracia és com introduir-se al món de la gastronomia barcelonina per la porta gran. L'oferta de menjar és molt variada i toca tots els pals de paller típics de la ciutat. La carta es divideix en un bon assortiment d'entrants, plats per compartir, amanides, carns, peixos, arrossos, pasta i postres, a més de vins, còctels i cafè. Ho tenen tot. Per la zona on se situa el restaurant, és difícil trobar un local amb una oferta tan variada i que mantingui una relació qualitat preu adequada. Tenen diferents tipus de croquetes - les de pollastre i les de ceps són delicioses - així com plats tan clàssics com els ous estrellats amb pernil. Les opcions de plat principal són molt diverses, però un dels que val més la pena tastar és el 'steak tartar'. Un plat omnipresent als restaurants de Barcelona i que sovint se serveix cru o insípid, que a Casa Gracia fa goig i que a més pots demanar amb el nivell de picant que prefereixis.

La carta es divideix en un bon assortiment d'entrants, plats per compartir, amanides, carns, peixos, arrossos, pasta i postres, a més de vins, còctels i cafè. Ho tenen tot

Pastís de Casa Gràcia
Pastís de Casa Gracia / Foto Cedida

El més normal és trobar o bé restaurants de luxe, o bé bars mundans de fer la cervesa i marxar. Però si mai vas a petar a l'encreuament de passeig de Gràcia i Diagonal, i et ve de gust menjar bé sense que t'agafi un infart quan rebis el compte, Casa Gracia és una opció més que recomanable.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!