El pa és la base de moltes gastronomies arreu del món. A casa nostra, malgrat no ser-ne la base, és un aliment molt integrat en la cultura gastronòmica del país. El pa amb tomata n'és el màxim exponent, però el pa s'utilitza de mil maneres diferents: en entrepans, per sucar-lo en salses o per fer-ne espardenyes. El més habitual és fer servir el pa blanc de tota la vida, però cada vegada podem trobar més pa integral a la fleca, un tipus de pa amb algunes propietats diferents, però segurament no totes les que pensàveu que tenia. Avui us portem veritats i mentides del pa integral en el dia mundial d'aquest aliment.

El pa integral engreixa igual

Quan es discuteix sobre si un aliment és millor que un altre, una de les primeres comparacions de què es parla sempre és quin dels dos engreixa més. En el cas del pa, se sol dir que l'integral és més saludable que el blanc perquè engreixa menys, però això no és veritat. És cert que el pa integral és més saludable, però no perquè engreixi menys. L'aportació calòrica del pa blanc i del pa integral és gairebé la mateixa, per tant, no podem afirmar que un engreixi menys que l'altre. La diferència la trobem en l'aportació nutricional de l'un i de l'altre, és a dir, en la quantitat de sucres i vitamines que aporten a l'organisme. La farina refinada del pa blanc s'elabora després de retirar el segó dels grans de blat, una capa superficial que n'envolta l'exterior i que conté fibra i altres nutrients. Una aportació que sí que té el pa integral, ja que la farina d'aquest producte s'elabora sense retirar el segó del blat.

El pa blanc atipa menys

Una altra diferència important entre el pa blanc i el pa integral és que el primer atipa menys, és a dir, ens sacia més el pa integral i, per tant, necessitem consumir-ne en menor quantitat. Aquesta característica del pa integral es deu a la composició glucèmica i de fibra que té. Dit d'una altra manera, la fibra fa que el sucre entri més lentament al torrent sanguini i, per tant, generem menys quantitat d'insulina. Com més sucre ens entra a la sang, més insulina genera el nostre cos. I com més insulina generem, més sensació de gana tindrem. Per tant, l'absorció més lenta del sucre s'acaba traduint en una menor sensació de gana i en una ingesta més petita de la quantitat total de pa.

L'aportació calòrica del pa blanc i del pa integral és gairebé la mateixa, per tant, no podem afirmar que un engreixi menys que l'altre

Pan integral / Unsplash
Pan integral

Més varietat de sabors

Si el pa integral té un avantatge enfront del pa blanc és que permet una varietat més àmplia de sabors. El pa blanc és més monòton i uniforme perquè s'elabora sempre amb el mateix tipus de farina. L'integral, en canvi, permet molt més joc a l'hora d'escollir-ne la farina i el cereal. El pa integral es pot fer amb farina de sègol, de blat, d'ordi o de qualsevol cereal que us puguin dir a la vostra fleca de confiança. Aquesta variabilitat en la matèria primera es tradueix en textures, colors i sabors diferents, que es poden complementar amb d'altres com llavors o fins i tot olives, ceba, tomata i mil altres opcions de personalització del pa.

Si voleu conèixer més a fons els beneficis del pa integral podeu consultar aquest article on en repassem les característiques principals.