Els jardins del Palau de Pedralbes han estat l’escenari de la vint-i-dosena edició del lliurament dels Premis Nacionals de Gastronomia d’enguany i que atorga l’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició. L’acte ha estat presidit pel president de l’Acadèmia, Carles Vilarrubí, i el lliurament dels premis ha tingut lloc durant el sopar elaborat pel reconegut xef Nandu Jubany. Els guardonats d’aquesta vint-i-unena edició han estat:

Els millors gastrònoms de Catalunya

Paco Solé i Parellada, Premi Nacional de Gastronomia Tradicional 2024.
Xavier Pellicer i Guillo, Premi Nacional de Gastronomia d’Autor 2024.
Toni Massanés i Sánchez ha rebut el Premi Especial de l’Acadèmia 2024 per la seva dedicació a la recerca i a la docència gastronòmica que ha contribuït a millorar la manera com mengem i a promoure una alimentació adequada, saludable, sostenible i plaent.
Fina Navarro i Caballero, del restaurant Gaig, Premi Cap de Sala 2024.
Empar Moliner i Ballesteros, Premi Nèstor Luján de Periodisme Gastronòmic 2024.
Núria Bonet i Autet, del Restaurant Ca la Núria de Bellver de Cerdanya, Premi Revelació 2024.

L'Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició ha proclamat els guanyadors dels Premis Nacionals de Gastronomia, una distinció única en reconeixement de la cuina com una part fonamental de la cultura catalana. Uns premis que van néixer l'any 2002, per preservar la identitat d'una herència tan íntima i pròpia com és la cuina del nostre país i que vam establir per ajudar a conèixer, estudiar, promoure i gaudir la gastronomia del nostre país. Com ha explicat Vilarrubí, l'Acadèmia és conscient, observadora i valora la riquesa innovadora del nostre país, però alhora vol continuar encoratjant la cuina de sempre, la tradicional, per preservar el nostre patrimoni. Motivar les dues cuines perquè continuïn convivint i tinguin la mateixa valoració, és l'objectiu d'aquest reconeixement dual, que repetirem en les pròximes edicions dels Premis Nacionals de Gastronomia.

En aquest sentit, els guardonats amb els Premis Nacionals de Gastronomia d’enguany han estat: Paco Solé i Parellada, Premi Nacional de Gastronomia Tradicional 2024, de l’emblemàtic restaurant 7 Portes; Xavier Pellicer i Guallo, Premi Nacional de Gastronomia d’Autor 2024, del restaurant Xavier Pellicer; amb el Premi Revelació 2024, Núria Bonet i Autet, propietària del restaurant Ca la Núria de Bellver de Cerdanya; Empar Moliner i Ballesteros, Premi Nèstor Luján de Periodisme Gastronòmic 2024; Fina Navarro i Caballero, Premi Cap de Sala 2024 i Toni Massanés i Sánchez, Premi Especial de l’Acadèmia 2024.

La cuina i la cultura catalana presenten uns trets que la fan única al món. No només perquè la varietat paisatgística del territori català dona com a resultat una àmplia gamma de productes, sinó també perquè fa temps que es treballa buscant una producció d'excel·lència. “La nostra cuina compta amb una llarga tradició històrica. Disposem d'un llegat culinari viu i ric que cal conèixer, estimar i preservar”, comenta Carles Vilarrubí.

XXII Premis Nacionals de Gastronomia 2024

Els Premis Nacionals de Gastronomia valoren la varietat, la tradició i la innovació de la cuina catalana, reforçant el reconeixement internacional de la seva excel·lència gastronòmica. Com diu Carles Vilarrubí, "la projecció i l’èxit de la cuina catalana al món són en aquest moment extraordinàries i aquests premis permeten reconèixer i valorar els talents que enriqueixen la nostra gastronomia". Aquests són el resultat d’un procés de votació secret que els acadèmics fan al llarg de l’any. L’Acadèmia selecciona els cuiners, professionals, institucions o col·lectius per l’excel·lència en la seva tasca i per l’aportació a la cuina i a la gastronomia del nostre país.

Els guardons s’han entregat en el decurs d’un sopar, servit pel Xef Nandu Jubany, Premi Nacional de Gastronomia 2011, celebrat als Jardins del Palau de Pedralbes i que ha comptat amb la col·laboració especial d’Òscar Andreu i d’Òscar Dalmau com a conductors de l’acte. L’entrega del Premi Especial ha anat a les mans del gastrònom i investigador Toni Massanés i Sánchez. Aquest guardó reconeix la seva tasca extraordinària com a gastrònom dedicat a la docència, l'escriptura i la recerca. La seva dedicació a la gastronomia i la seva tasca com a comunicador l’ha reconegut com un dels principals comunicadors en aquest camp.

Seguidament, el Premi Cap de Sala a Fina Navarro i Ballesteros, com a reconeixement als 30 anys de dedicació als restaurants Fonda Gaig, la Torre del Remei i el Petit Comitè de Barcelona. El jurat ha considerat, per unanimitat, que la guanyadora del Premi Nèstor Luján 2024, dotat de 10.000 €, fos Empar Moliner i Ballesteros, periodista gastronòmica i autora de La tria de l’Empar, sèrie de vint-i-dos articles sobre viticultura. El Premi Revelació 2024 a Núria Bonet i Autet, xef i propietària del restaurant Ca la Núria de Bellver de Cerdanya.

Gastronomia tradicional i d'autor: les novetats

Aquest any, per primera vegada, els Premis Nacionals de Gastronomia celebren l'excel·lència de la cuina catalana amb dos apreciats valors per posar en relleu les dues ànimes del patrimoni gastronòmic català: l’Acadèmia vol continuar encoratjant la cuina de sempre, la tradicional, per preservar el nostre patrimoni. Motivar les dues cuines perquè continuïn convivint i tinguin el mateix reconeixement. Els guardonats són Paco Solé i Parellada, Premi Nacional de Gastronomia Tradicional 2024 i Xavier Pellicer i Guallo, Premi Nacional de Gastronomia d’Autor 2024.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!