Els jardins del Palau de Pedralbes han estat l’escenari de la vint-i-unena edició del lliurament dels Premis Nacionals de Gastronomia d’enguany i que atorga l’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició. L’acte ha estat presidit pel president de l’Acadèmia, Carles Vilarrubí, i el lliurament dels premis ha tingut lloc durant el sopar elaborat per Joel Castanyé, xef i propietari del Restaurant la Boscana. Els guardonats d’aquesta vint-i-unena edició han estat:

  • Rafa Peña i Cerro, copropietari del restaurant Gresca de Barcelona, amb el Premi Nacional de Gastronomia 2023
  • Nil Dulcet i Padrós, xef i director del restaurant Compartir de Barcelona, amb el Premi Revelació 2023
  • Pablo Sacerdotte, del restaurant Cocina Hermanos Torres, Premi Cap de Sala 2023
  • El xef José Ramón Andrés i Puerta amb el Premi Especial de l’Acadèmia 2023
  • Marc Casanovas amb el Premi Nèstor Luján de Periodisme Gastronòmic 2023

Rafa Peña, del restaurant Gresca, Premi Nacional de Gastronomia 2023

El lliurament de premis ha començat amb José Ramón Andrés i Puerta, que ha rebut el Premi Especial de l’Acadèmia. En la seva representació, el guardó ha estat recollit per Joan Roca, de mans de Ramón Agenjo i Jaume Masana. Aquest guardó reconeix la contribució d’Andrés a la gastronomia. Concretament, se li atribueix l’exportació de les tapes i la creació d’un imperi gastronòmic als Estats Units, però també la creació de l’ONG World Central Kitchen, on donen resposta a necessitats alimentàries en situacions d’emergència arreu del món. La màxima del reconegut xef és: "Quan es necessita un servei mèdic, es porten metges i infermeres. Quan cal reconstruir infraestructures, es porta a enginyers i arquitectes. I si cal alimentar la gent, es necessiten cuiners professionals".

Premis Nacional Gastronomia 2023 / Foto: Montse Giralt
Premis Nacional Gastronomia 2023 / Foto: Montse Giralt

El següent torn ha estat per a Pablo Sacerdotte, cap de sala de Cocina Hermanos Torres, que ha rebut el Premi Cap de Sala 2023 de mans del Joan Font, vicepresident de l’Acadèmia. El Premi Nèstor Luján de Periodisme 2023, en honor a l’escriptor, periodista i fundador de l’Acadèmia Catalana de Gastronomia, recau en mans de Marc Casanoves i Anguera pel contingut del seu article i la seva aportació en l'actualitat del sector de la gastronomia. D’entre els 39 articles rebuts en convocatòria oberta, els acadèmics han determinat que el guanyador de la segona edició del premi sigui per a Casanoves.

Carme Ruscalleda, vicepresidenta de l'Acadèmia, ha fet entrega del Premi Revelació 2023 a Nil Dulcet i Padró, xef i cap de cuina del restaurant Compartir de Barcelona. Format a l’escola Joviat de Manresa, ha treballat al Celler de Matadepera, al Mugaritz o al Bulli, on va conèixer Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas. La bona relació amb els tres xefs continua des de llavors, i va culminar l'any passat amb l’obertura de Compartir Barcelona, on lidera el projecte.

Rafa Peña i el seu enamorament amb la gastronomia

Finalment, el president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, i el president de l’Acadèmia, Carles Vilarrubí, han fet l’entrega del Premi Nacional de Gastronomia 2023 a Rafa Peña, xef i copropietari amb Mireia Navarro del restaurant Gresca de Barcelona. Peña va començar a la cuina per guanyar quatre duros quan era estudiant i sempre pensava: "Que no em toqui mai treballar-hi". Volia estudiar arquitectura, però no era bon alumne, va començar Matemàtiques a la UB, però es va passar a la informàtica, sense deixar de treballar perquè volia pagar-se les despeses.

La cuina el va atrapar gràcies a Josep Maria Baixas, amb qui treballava al restaurant Balancí de Sant Joan Despí. Li explicava històries de Michel Bras, esmentava Robuchon o Pierre Gagnaire, i, tot i no escoltar-lo gaire, els relats el van acabar enganxant. Va començar a les cuines de Jean Louis Neichel i després va fer una estada al Bulli i a Martín Berasategui. Va rondar per Europa amb estades al Pierre au Palais-Royal de París i al Restaurant Rolfs Kök d'Estocolm per tornar com a cap de cuina del Follia l'any 2003.

 Premis Nacional Gastronomia 2023 / Foto: Montse Giralt
Premis Nacional Gastronomia 2023 / Foto: Montse Giralt

El restaurant Gresca, del qual és copropietari amb Mireia Navarro, va obrir les portes l'any 2006, un espai que li va permetre interactuar molt amb el client. Passats dos anys, l'Acadèmia Catalana de Gastronomia el va reconèixer com a millor cuiner jove. L'any 2018 es llançava a l'aventura del Bar Torpedo, el local a qui a ell mateix li agradaria anar a prendre un entrepà en sortir de treballar. I des del 2021 assessora l'Hotel Sant Mauro per "despentinar-lo" una mica, jugant amb un ambient formal i una cuina més despreocupada.

Cal recordar, per cert, que els guanyadors dels Premis Nacionals de Gastronomia són el resultat d’un procés de votació secret que els acadèmics fan al llarg de l’any. L’Acadèmia selecciona els cuiners, professionals, institucions o col·lectius per l’excel·lència en la seva tasca i per l’aportació a la cuina i a la gastronomia del nostre país.

Catalunya, "un bagatge culinari extraordinari"

Segons el president de l’Acadèmia, "aquest any ens retrobem a Barcelona per celebrar una gastronomia d'arrels complexes que ha sabut absorbir el millor de cada temps i crear un bagatge culinari extraordinari. I ho fem amb la il·lusió de viure la plena recuperació del sector a tots els nivells: talent i ocupació", ha declarat Vilarrubí. Com en gairebé totes les expressions culturals, Catalunya mostra en el terreny gastronòmic una gran personalitat, que es deixa veure tant en les tradicions arrelades com en la cuina d'avantguarda, que sovint busca a la història la seva font d'inspiració.

 Premis Nacional Gastronomia 2023 / Foto: Montse Giralt
Premis Nacional Gastronomia 2023 / Foto: Montse Giralt

“En aquest moment de transformació social, tenim grans oportunitats i alguns reptes. La cuina catalana és una part fonamental de la cultura d’aquest país. Respon a la passió, professionalitat i al compromís amb el nostre entorn i els nostres pagesos, ramaders, pescadors i elaboradors vitivinícoles. Penso que tenim una gran sort, perquè la nostra cuina s’expressa amb molts registres i això ens fa rics, originals i atractius”, ha finalitzat el president de l'Acadèmia.