L’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició (ACGN) i El Nacional us ofereix aquest 2022, un seguit de clips audiovisuals que publiquem setmanalment amb la iniciativa compartida de “Els Acadèmics”. Un projecte on els membres de l’ACGN es poden donar a conèixer, amb un to més didàctic i distès, tots aquells aspectes de la nostra gastronomia i de la nostra cultura catalana. Aquesta setmana, en el darrer clip audiovisual, us presentem una de les membres més conegudes, estimades i rellevants en l'àmbit de la salut alimentària del país, la doctora Montse Folch

La doctora Folch és Acadèmica i membre de la Taula Directiva de l’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició; llicenciada en Medicina i Cirurgia per la Universitat de Barcelona, disposa d'un màster en Nutrició i Dietètica, d'aquí la seva àmplia experiència en aquest camp, també divulgatiu, com ja ha mostrat en nombroses ocasions per aquest i per altres mitjans de comunicació. En el vídeo que veurem a continuació, ens parla sobre de la màgia que existeix entre els diferents colors de les fruites i els seus beneficis per a la salut.

Folch classifica la importància dels colors en les fruites en quatre; el vermell, el verd, el taronja i el morat. Cada un d'aquests, lligat a uns aliments concrets, té les seves propietats i beneficis, com el que destaca del licopè, que ofereix el color vermell del tomàquet. "D'aquest, se'n destaca el seu poder antitumoral, com per exemple del càncer de pròstata, d'esòfag, d'estómac, de còlon, de pulmó i se'n destaca també el seu efecte beneficiós cardiovascular".

La doctora explica com potenciar aquest efecte a partir d'aquests productes, així com en la resta d'aliments que tracta en el clip i que classifica en les diferents gammes de colors. Finalment, la doctora acaba destacant una virtut per cada un dels colors exposats. 

Montse Folch   ACGN

La trajectòria de la doctora Folch

La doctora Montse Folch és llicenciada en Medicina i Cirurgia per la Universitat de Barcelona i té un màster en Nutrició i Dietètica. També ha fet un curs de Nutrició i Dietètica al departament del Dr. Corones i un curs de Terapèutica homeopàtica per a metges al Centre d'Ensenyament i Desenvolupament de l'Homeopatia.

Actualment, la doctora Folch té la consulta de nutrició i dietètica com a membre associada al Centre Mèdic Teknon, és membre vocal directiva de l’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició i ha participat com a ponent en diversos congressos nacionals i internacionals en l’àmbit de la nutrició.

Folch va publicar el seu primer llibre l'any 2000, La dieta de la Dra. Folch (Editorial Martinez-Roca, 2000) i des de llavors ha fet altres publicacions com Menja bé, viu millor (Editorial Llaura, 2006); El mètode de la Dra. Folch (edició en castellà Styria, 2007; trad. catalana Columna, 2008); Zumoterapia para tu salud (Editorial Styria, 2009); Frutoterapia (Editorial Paidós, 2014); L'enzim mediterrani (edició en castellà Planeta, 2014; trad. catalana Columna, 2014; trad. portuguès, 2015); La dieta de los colores (Editorial Grijalbo, 2017) i 100 mites de l'alimentació (Editorial Cossetània, 2020).