A mesura que passen els anys, és comú notar petites badades o dificultats per concentrar-se en el dia a dia, però no sempre aquests canvis es deuen a l'envelliment natural. A vegades, poden ser senyals primerencs d'una afecció més greu: la demència. Aquesta condició implica un deteriorament progressiu de les funcions cerebrals, i es manifesta amb símptomes com a pèrdua de memòria, confusió, canvis d'humor i, en fases avançades, fins i tot alteracions motrius. Encara que l'edat i la genètica influeixen en la seva aparició, també els nostres hàbits diaris, com l'alimentació, el son i l'exercici, juguen un paper clau.
Les postres que els nutricionistes aconsellen per reduir el risc de demència
El més sorprenent és que unes postres tan populars com la xocolata negra poden convertir-se en un gran aliat del cervell si es consumeix amb moderació i criteri, però hi ha més aliments que poden ajudar-nos. T'animes a conèixer-los?
Xocolata negra: antioxidant, protector i deliciós
L'ingredient estrella de la xocolata negra és el cacau, ric en flavanols, uns compostos vegetals amb potents efectes antioxidants i antiinflamatoris. Aquests flavanols ajuden a mantenir els vasos sanguinis en bon estat, afavorint així un millor flux de sang cap al cervell, la qual cosa permet una oxigenació més gran i eliminació de residus. Aquest procés és crucial, ja que una circulació deficient pot contribuir al dany de les cèl·lules cerebrals i accelerar el deteriorament cognitiu. A més, el cacau podria prevenir la resistència a la insulina, un factor que també s'ha relacionat amb trastorns neurodegeneratius. Això sí, és fonamental elegir versions de xocolata amb alt contingut de cacau (mínim 70%) i baix en sucres afegits, per evitar efectes contraproduents.

Omega-3 per a una ment àgil
Els àcids grassos omega-3 són una altra peça clau en el manteniment de la salut cerebral. Aquests lípids saludables, presents en aliments com el peix blau, les llavors i els fruits secs, contribueixen a reforçar les membranes de les cèl·lules del cervell i a reduir la inflamació. Incorporar-los en la dieta amb freqüència pot ser una mesura preventiva eficaç davant el deteriorament cognitiu, sobretot en persones majors de 50 anys.
Més vegetals al plat
Una alimentació basada en plantes, rica en fruites, verdures, llegums, cereals integrals i fruits secs, no només aporta una gran varietat de nutrients essencials, sinó que també ofereix compostos antiinflamatoris que beneficien directament el cervell. No és necessari eliminar per complet altres aliments, però sí que és recomanable que les plantes ocupin un lloc protagonista en la dieta diària.

Dormir bé: el cervell ho agraeix
Dormir entre set i vuit hores de qualitat per nit no només millora l'ànim, sinó que també permet al cervell processar la informació, consolidar la memòria i eliminar toxines. La falta de son, especialment en adults grans, s'ha vinculat amb un augment del risc de patir malalties neurodegeneratives.