Hi ha debats a la cuina que es repeteixen a totes les llars i entre totes les generacions. El microones destrueix nutrients, si rentes l'arròs retires el midó, si afegeixes oli als espaguetis aconsegueixes que quedin més lliures... i segur que estàs pensant en molts més exemples. Això sense nomenar el gran debat de si la truita ha de portar ceba o no. El de llançar la sal amb l'aigua freda o una vegada que ja bull és un dels més repetits. O ets d'un equip o de l'altre. Però la ciència també té una cosa per dir i, per això, hi ha un dels creadors de contingut més innovadors. @soycienciaycocina compta amb més de dos milions de seguidors que sorprèn amb vídeos plens d'enginy i ciència.

Posar sal a l'aigua fa que bulli més ràpid o més lent: la resposta final

En un dels últims vídeos publicats intenta donar llum sobre aquest tema. Primer fa un petit experiment i el resultat ens deixa pràcticament igual, ja que la diferència entre el que tarda a bullir aigua sola i aigua amb sal és gairebé inapreciable. Uns segons més o menys que no ens ajudaran en unes presses. Però, què diu la ciència? “No és que la sal faci que bulli abans, més aviat, en dissoldre's a l'aigua, eleva el punt d'ebullició d'aquesta, per la qual cosa necessita més energia per bullir i li dificulta que es faci vapor”, confessa l'expert i conclou el tema.

Posar sal a l'aigua és un etern debat / Foto: Unsplash

El fenomen que explica aquest comportament es coneix com a elevació del punt d'ebullició, una propietat col·ligativa que depèn de la quantitat de partícules dissoltes (en aquest cas, ions de sodi i clor). Com més sal hi posis, més puja la temperatura a la qual l'aigua bull, encara que el canvi és mínim amb les dosis habituals en cuina. Per exemple, per augmentar el punt d'ebullició en 1 °C caldria dissoldre gairebé 58 g de sal per litre d'aigua, ni el pitjor cuiner arriba a aquestes concentracions!

A la pràctica, això significa que l'aigua salada tarda una mica més a assolir el bull que l'aigua pura, però la diferència, de tot just uns segons, no compensaria mai l'augment de temps. Així que, si ets amic de les presses, millor continua escalfant l'aigua com fins ara, sense complicar-te i reserva la sal per a quan vulguis assaonar de veritat les teves receptes.

El xup-xup de l'aigua / Foto: Unsplash

Et resisteixes a creure-ho? Un dels arguments dels més escèptics és que quan poses sal a l'aigua ja bullint, sembla que agafa més força, puja ràpidament, encara que després torna al seu punt. I això és només una reacció momentània fins que es dissol, però no bull més. Quelcom semblant al mite que diu que l'aigua no bull si estàs mirant l'olla.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!