Hi ha moltes receptes de la gastronomia espanyola que es coneixen de forma internacional però sens dubte la més popular és la truita de patates o també coneguda com a truita espanyola.

La veritat és que sempre ens fa una mica de por fer-la per allò de donar-li la volta, ja que són moltes les anècdotes que solem acumular amb aquesta tècnica sobretot per haver tirat truita al terra en el moment menys esperat i quan pràcticament està a punt. No us preocupeu, amb una mica de traça i adequades eines (bàsicament, una paella antiadherent i una tapadora o plat de més diàmetre) segur que no falleu.

Truita de patates: una de les receptes més conegudes a escala internacional

Truita Patata
Truita Patata / Font: Unsplash

La història de la truita espanyola

Però si hi ha una cosa més complicada de dirimir que el dilema de la truita de patates amb ceba o sense ceba a Espanya és, precisament, posar-se d'acord sobre els seus orígens. En ser el plat estrella de la nostra gastronomia, són moltes les regions que volen posar-se la medalla de creadors de la truita de patates primigènia, i molt diferents les versions que ens han arribat sobre això.

Com hi ha tants relats diferents, probablement mai no sabrem el veritable origen de la truita espanyola, però el que sí que és cert és que aquest deliciós plat espanyol va sorgir per necessitat en algun moment entre el segle XVIII i principis del XIX, i gràcies a la seva sublim simplicitat, va captivar el paladar de pobres i rics per igual.

El dilema de la truita de patates amb ceba o sense a Espanya, un debat etern

És impossible saber quan va començar aquest debat que divideix els espanyols entre els «puristes» i els defensors acèrrims de la ceba, però el cert és que ambdues parts defensen les seves postures amb fervor.

Ceba
Ceba / Font: Unsplash

I és que, encara que al final sigui una qüestió de gustos, la veritat és que la cosa està bastant igualada: segons una enquesta elaborada per Sondea per a l'empresa Coca-Cola el 2009, un 71% dels 1.700 enquestats considerava que la truita de patates ideal és la que porta ceba, per la qual cosa podem dir que la truita amb ceba és més popular.

Vist això, respecte al dilema de la truita de patates amb ceba o sense a Espanya, només podem treure dues coses en clar: la primera, que probablement la qüestió mai no es resolgui; i la segona, que és igual amb ceba o sense, la truita de patates és un dels plats més exquisits de la terra. En això, tots estem d'acord.

Així que no hi ha una manera millor o pitjor de menjar la truita, simplement tasta-la com més et vingui de gust per continuar gaudint d'un plat únic i que ve de gust a qualsevol hora del dia.