El món de la cuina és ple de petits secrets que passen de generació en generació, però de tant en tant apareix una veu experta que ens deixa completament sorpresos amb un truc tan senzill com inesperat. Això és exactament el que ha ocorregut en un vídeo del perfil d'Instagram del @mercatdelninot, on una peixatera catalana explica, mentre neteja un rap fresquíssim, la forma ideal de convertir aquest peix en un mos melós, cruixent i absolutament irresistible. Mentre retira la pell i deixa el llom impecable, revela un consell amb tot el potencial per convertir-se en un clàssic de cuina casolana: una tècnica d'arrebossat que transforma completament el resultat final i que, segons diu amb humor, farà que les netes pensin que l'àvia és “súper original”.

Una peixatera catalana revela el truc per aconseguir un rap melós i cruixent

La peixatera comença explicant que el primer pas per treballar bé el rap és tallar-lo en medallons d'un gruix mitjà, suficient perquè es mantinguin tendres per dins, però permetin aconseguir una textura exterior pràcticament perfecta. Fins aquí, res especialment sorprenent, perquè és una pràctica habitual en moltes cuines domèstiques i professionals. Però el que realment interessant ve després. En lloc d'utilitzar la clàssica combinació de farina i ou per arrebossar, recomana donar-li un toc totalment diferent: picar quicos i barrejar-los amb la farina. Aquesta idea tan simple converteix l'arrebossat en una capa ultra cruixent, amb un punt salat i torrat que contrasta meravellosament amb la suavitat natural del rap.

 

 

El truc té una lògica culinària impecable. Els quicos, en ser blat de moro torrat, aporten una textura que la farina sola no pot proporcionar. En fregir-se, es tornen encara més cruixents i creen una superfície irregular que captura petites bombolles d'aire i manté l'interior sucós i melós. A més, afegeixen un sabor lleugerament torrat, quasi caramel·litzat, que combina sorprenentment bé amb el gust suau i delicat del peix. És un d'aquells trucs que sorprenen per la seva senzillesa, perquè qualsevol pot reproduir-lo a casa sense necessitat de tècniques complicades ni ingredients difícils de trobar.

Els quicos, en fregir-se, creen una superfície més cruixent i mantenen l'interior sucós i melós

La peixatera comenta també, amb aquesta naturalitat pròpia de qui treballa producte fresc cada dia, que aquest arrebossat “marca la diferència”, perquè és inesperat però gens estrident. I afegeix una frase que ha conquerit tothom que ha vist el vídeo: les netes pensaran que l'àvia és súper original. I segurament tingui raó. En una època en què les xarxes socials impulsen tendències gastronòmiques a un ritme vertiginós, aquest truc té una essència tan casolana i autèntica que és impossible que no generi simpatia. A més, converteix un plat senzill en una proposta amb personalitat, perfecta per a un dinar informal, per sorprendre convidats o simplement per donar un aire nou a un peix que sovint preparem sempre igual.

Serà un plat carregat de personalitat / Foto: Unsplash

Si buscaves una manera de donar-li vida al rap i convertir-lo en un plat cruixent, melós i amb un toc de creativitat, aquest truc dels quicos picats és, sens dubte, una d'aquelles idees que val la pena incorporar al teu receptari. Bon profit!

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!