Al món de la pesca, hi ha detalls que només els més experimentats coneixen i que marquen la diferència entre espècies que a simple vista poden semblar iguals. Això és precisament el que passa amb el calamar i la pota, dos cefalòpodes molt comuns a les nostres costes i mercats, però que no són el mateix. El compte d'Instagram @arriabou, especialitzada en contingut marítim i de pesca, ha publicat recentment un vídeo en el qual un pescador explica de forma clara i visual quines són les diferències fonamentals entre ambdós animals marins, desmitificant la confusió habitual entre ells.
La diferència entre un calamar i una pota
La primera i més evident diferència és el color del cos. Mentre que el calamar té un to més apagat, que sol anar del gris clar al marró, amb lleugeres tonalitats rosades o violàcies, la pota destaca per un color taronja molt més viu i reconeixible. Aquesta característica cromàtica, segons explica el pescador, és una de les formes més fàcils de distingir-los ràpidament, fins i tot sense necessitat de ser un expert. La pota, també coneguda com a calamar gegant, sol trobar-se en aigües més profundes i fredes, i el seu to ataronjat podria estar relacionat amb l'entorn en el qual habita.
El calamar té un to més apagat, que sol anar del gris clar al marró
Ambdós, tanmateix, comparteixen una peculiaritat molt cridanera: tenen els tentacles adherits directament al capdavant, per això se'ls diu cefalòpodes, una paraula que prové del grec i significa precisament això, “peus al cap”. Aquest tret anatòmic els diferencia clarament d'altres animals marins i els converteix en espècies molt eficients des del punt de vista de la mobilitat i la caça.

Però aquí no acaben les diferències. El calamar té dos tentacles més llargs que la resta, que utilitza activament per capturar petites preses, com peixos i crustacis. Aquestes extremitats, amb ventoses i una gran capacitat d'extensió, li permeten caçar amb gran precisió i rapidesa. La pota, en canvi, no usa els seus tentacles de la mateixa manera i el seu comportament en la caça és bastant diferent, una cosa que també pot influir en la textura i el sabor de la seva carn.
Aquest tipus de contingut que comparteix @arriabou posa en relleu el coneixement tradicional dels pescadors i ens permet entendre millor els productes que consumim. A més, ajuda els consumidors a diferenciar correctament entre espècies, el que és fonamental tant per triar el que comprem com per valorar adequadament el seu preu i qualitat. La pròxima vegada que vagis al mercat i vegis calamar o pota, ja sabràs que no són el mateix, i tindràs les claus per identificar-los.