Reescalfar pasta sol ser un d'aquests reptes quotidians que, si no es fa bé, acaba arruïnant un plat que originalment era deliciós. El resultat més habitual? Una textura pastosa, enganxosa o directament una pasta resseca que ha perdut tota la seva gràcia. Però el que molts no saben és que existeix un truc molt senzill i efectiu que s'ha transmès durant generacions a moltes cases: el truc de l'àvia. Una tècnica simple, sense complicacions i que no requereix cap estri especial, però que aconsegueix que la pasta reescalfada quedi tan saborosa i solta com acabada de fer. Aquesta manera d'escalfar la pasta, lluny del microones i dels errors comuns, es basa en una cosa tan bàsica com tornar-li la seva humitat original, i això marca la diferència.
El truc de l'àvia per escalfar la pasta
El secret està a evitar reescalfar la pasta directament, sigui al microones o a la paella, i optar per una tècnica que recuperi la seva textura natural sense trencar-la. Com es fa? N'hi ha prou amb posar aigua a bullir, i una vegada que arribi al punt d'ebullició, apagar el foc. Llavors, s'introdueix la pasta cuita durant uns 30 a 60 segons, depenent del gruix. Això permet que la pasta s'escalfi de forma suau, sense passar-se de cocció i sense perdre la seva consistència ferma i sucosa. De fet, no només recupera la seva textura, sinó també part del seu sabor, sobretot si va ser cuinada amb una salsa que encara conserva.

Aquest mètode, a més de ser ràpid, és molt més respectuós amb l'aliment que el microones, on la calor no es distribueix de forma uniforme i tendeix a assecar els ingredients. Fins i tot la pasta amb salsa pot beneficiar-se del truc de l'àvia, sempre que es reservi una mica de líquid en reescalfar-la o s'afegeixi una cullerada d'aigua per reactivar la salsa. La calor suau ajuda que tot torni a integrar-se sense que el plat perdi la seva harmonia original.
Amb aquest truc aconseguiràs una textura ferma i sucosa, a part de gran part del seu sabor original
Un altre dels avantatges d'aquest mètode és que serveix per a qualsevol tipus de pasta: des de macarrons fins a espaguetis o tallarines. També és ideal si s'ha guardat a la nevera i ha quedat una mica compacta o espessida. En aquest cas, una breu immersió en aigua calenta és suficient per separar-la sense esforç i tornar-li aquesta textura lleugera tan característica d'una pasta ben feta.

De vegades, els trucs més eficaços no estan en els llibres de cuina, sinó en la memòria familiar, on el que és pràctic i el que és saborós van plegats. Així, amb una mica d'aigua calenta i un toc de paciència, podràs gaudir de la teva pasta reescalfada com si acabés de sortir de l'olla.
Aquest article ha estat elaborat amb l'ajuda de ChatGPT i supervisat per un periodista d'Elnacional.cat.