No és fàcil pensar el nom d'un restaurant. De vegades, massa enginy pot passar factura o ser massa simple pot restar una bossa significativa de comensals. Si simplement posar un nom al teu negoci ja és una tasca feixuga, pensar els plats de la carta i els noms que aquests poden tenir ja és la mare dels ous de la dificultat. Però no per a tothom. I, sinó, que li ho preguntin a en Toni Punyet, cuiner i propietari de la Nova Font Blanca, al municipi de Balaguer. Des de ben jove s'ha endinsat al sector de la restauració i ja fa un quart de segle que regenta aquest restaurant lleidatà.

Un restaurant de Lleida deixa en ridícul la Guàrdia Civil, Abascal i Ayuso

Un local que excel·leix pels seus plats d'autor i que va guanyar el programa de Joc de Cartes com a millor restaurant de caragols de la Noguera el 2018. "Fem una cuina molt casolana i molt arrelada a la terra", declara Punyet, que al programa emès ja fa set anys ensenyava la pissarra amb els noms dels plats. Hi podíem llegir autèntiques delícies catalanes com, per exemple, morro i orella de porc Duroc fet a la meva manera, llom de bacallà d'Islàndia amb samfaina, fetge fresc de corder de llet del país amb ceba ofegada i 5 pebres o blanc i negre d'os de Balaguer a la brasa de carbó amb mongetes seques fetes a casa. Però mirant bé la carta ja es podia entreveure que no era un establiment qualsevol amb el plat de callos com em surten dels fogons.

El menjador del restaurant Nova Font Blanca / Foto: Cedida

Amb el seu lema Salut i República, en Toni té enclaustrat el seu restaurant enmig d'un polígon farcit d'empreses als afores de Balaguer, a les immediateses de la C-13. "És un camí més complicat per arribar a més públic, no només el treballador dels migdies", li deia a en Marc Ribas, durant l'emissió del programa. Ara bé, el negoci funciona perquè omple el menjador i té les portes obertes des de fa més de dues dècades.

Així i tot, qualsevol ajuda sempre és benvinguda. Voluntàriament o involuntària, l'usuari Chema Clavero (@jm_clavero) a la xarxa X feia una piulada fa pocs dies amb una fotografia incrustada del menú que es pot tastar actualment a la Nova Font Blanca. "La carta del restaurant on he menjat avui. Mireu els plats remarcats en vermell, no tenen desperdici", al·lucina l'internauta. Un missatge a l'antiga plataforma de Twitter que ja compta amb 200.000 visualitzacions, més de quatre mil m'agrada i gairebé 1.000 repiulades. 

Alguns dels plats que més criden l'atenció i que, sens dubte, faran ben poca gràcia al sector d'una certa ideologia política concreta són Lo Guàrdia Civil andalús a la brasa de carbó amb un bon raig d'oli verge, pa torrat i la seva amanida de pagès amb raïm. O, també, la galta de porc Duroc guisada amb vi més ranci que l'Abascal, verduretes i bolets. Però el menú no fa curt i també reben altres polítics com el plat que porta per nom gall fresc de Cambrils amb patates i escaldat d'alls i bitxo picant com l'Ayuso o el llangardaix de porc més ibèric que l'Ortega Smith a la brasa. I, en acabat, molts usuaris ressalten i celebren l'originalitat que rep el seu gaspatxo: GASSSS PAXXXOOOOOOO fet a casa amb els mateixos entrebancs que ens foten els Escanyols per marxar.

Un restaurant peculiar que demostra el seu tarannà de la broma i la comèdia, però que, de ben segur, provoca que una part del públic partidari del PP i Vox no trepitgi el seu local. Cap mena de dubte, però, que a en Toni Punyet això li alegra el seu dia a dia.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!