No és fàcil pensar el nom d'un restaurant. De vegades, massa enginy pot passar factura o ser massa simple pot restar una bossa significativa de comensals. Si simplement posar un nom al teu negoci ja és una tasca feixuga, pensar els plats de la carta i els noms que aquests poden tenir ja és la mare dels ous de la dificultat. Però no per a tothom. I, sinó, que li ho preguntin a en Toni Punyet, cuiner i propietari de la Nova Font Blanca, al municipi de Balaguer. Des de ben jove s'ha endinsat al sector de la restauració i ja fa un quart de segle que regenta aquest restaurant lleidatà.
Un restaurant de Lleida deixa en ridícul la Guàrdia Civil, Abascal i Ayuso
Un local que excel·leix pels seus plats d'autor i que va guanyar el programa de Joc de Cartes com a millor restaurant de caragols de la Noguera el 2018. "Fem una cuina molt casolana i molt arrelada a la terra", declara Punyet, que al programa emès ja fa set anys ensenyava la pissarra amb els noms dels plats. Hi podíem llegir autèntiques delícies catalanes com, per exemple, morro i orella de porc Duroc fet a la meva manera, llom de bacallà d'Islàndia amb samfaina, fetge fresc de corder de llet del país amb ceba ofegada i 5 pebres o blanc i negre d'os de Balaguer a la brasa de carbó amb mongetes seques fetes a casa. Però mirant bé la carta ja es podia entreveure que no era un establiment qualsevol amb el plat de callos com em surten dels fogons.

Amb el seu lema Salut i República, en Toni té enclaustrat el seu restaurant enmig d'un polígon farcit d'empreses als afores de Balaguer, a les immediateses de la C-13. "És un camí més complicat per arribar a més públic, no només el treballador dels migdies", li deia a en Marc Ribas, durant l'emissió del programa. Ara bé, el negoci funciona perquè omple el menjador i té les portes obertes des de fa més de dues dècades.
Així i tot, qualsevol ajuda sempre és benvinguda. Voluntàriament o involuntària, l'usuari Chema Clavero (@jm_clavero) a la xarxa X feia una piulada fa pocs dies amb una fotografia incrustada del menú que es pot tastar actualment a la Nova Font Blanca. "La carta del restaurant on he menjat avui. Mireu els plats remarcats en vermell, no tenen desperdici", al·lucina l'internauta. Un missatge a l'antiga plataforma de Twitter que ja compta amb 200.000 visualitzacions, més de quatre mil m'agrada i gairebé 1.000 repiulades.
La carta del restaurant on he menjat avui. Mireu els plats remarcats en vermell, no tenen desperdici pic.twitter.com/31CDTbdYfr
— Chema Clavero (@jm_clavero) August 8, 2025
Alguns dels plats que més criden l'atenció i que, sens dubte, faran ben poca gràcia al sector d'una certa ideologia política concreta són Lo Guàrdia Civil andalús a la brasa de carbó amb un bon raig d'oli verge, pa torrat i la seva amanida de pagès amb raïm. O, també, la galta de porc Duroc guisada amb vi més ranci que l'Abascal, verduretes i bolets. Però el menú no fa curt i també reben altres polítics com el plat que porta per nom gall fresc de Cambrils amb patates i escaldat d'alls i bitxo picant com l'Ayuso o el llangardaix de porc més ibèric que l'Ortega Smith a la brasa. I, en acabat, molts usuaris ressalten i celebren l'originalitat que rep el seu gaspatxo: GASSSS PAXXXOOOOOOO fet a casa amb els mateixos entrebancs que ens foten els Escanyols per marxar.
Un restaurant peculiar que demostra el seu tarannà de la broma i la comèdia, però que, de ben segur, provoca que una part del públic partidari del PP i Vox no trepitgi el seu local. Cap mena de dubte, però, que a en Toni Punyet això li alegra el seu dia a dia.