Menjar en una terrassa, gaudint del sol de la tardor i de l'aire lliure és un plaer al qual és complicat resistir-se. I no cal que sigui la terrassa de moda, un pícnic al camp o simplement en una estança lluminosa per la qual es cola el sol ja ajuda que la sensació de benestar creixi com l'escuma. I no és exagerar, en aquests moments el menjar té més bon gust, el cos es relaxa i el bon humor s'obre pas per molt que tinguis un mal dia.

La raó per la qual si menges al sol controles millor els teus pics de glucosa

No és només una percepció o una cosa subjectiva, està demostrat que menjar sota la llum natural té beneficis reals per a la teva salut, més enllà del bon humor o les fotos boniques. I així ens ho recorda el divulgador de benestar Xevi Verdaguer en un dels seus últims posts: l'entorn en què mengem influeix directament en la forma en què el nostre cos gestiona la glucosa.


Fins ara, sabíem que el sol ajuda a produir vitamina D, millora l'ànim i regula els ritmes del son. El que no sabíem és que també pot ajudar-nos a processar millor allò que mengem. “Menjar sota la llum natural, sigui a l'aire lliure o al costat d'una finestra oberta, ajuda el teu cos a gestionar millor la glucosa, evitant pics alts que dificulten la pèrdua de pes”, explica Xevi Verdaguer. I no es refereix a allò que hi ha al plat, sinó a com reacciona el nostre cos a aquest entorn. Menjar al sol no només millora l'experiència sensorial, també pot millorar el metabolisme.

Així ho explica la ciència

La clau està en l'activació de les mitocòndries, aquestes petites estructures cel·lulars responsables de generar energia. La llum solar, especialment la llum vermella i infraroja, n'estimula el funcionament. I quan les nostres mitocòndries estan més actives, el cos produeix més energia i utilitza més glucosa en sang, cosa que redueix els pics de sucre després de menjar.

Alimentar-se no és només comptar calories ni triar “el que és sa”. També és entendre el context, l’ambient i l’efecte que tenen sobre el cos

En altres paraules: un àpat davant d'una finestra assolellada no només es posa millor, sinó que també “funciona” millor en el teu organisme. Aquest tipus d'exposició a la llum natural s'ha relacionat amb: millor control glucèmic; reducció de l'ansietat; més sacietat després dels àpats; estabilitat en el pes corporal. “Menja a l'aire lliure o deixa que la llum vermella i infraroja entri a casa teva. El teu cos ho notarà”, insisteix Verdaguer en un dels seus últims posts, que ja acumula milers de compartits i és lògic, ja que, per una vegada, una cosa plaent també és saludable.

amics de mitjana edat divertint-se
Dinar al sol amb els amics / Foto: Pixabay

No cal mudar-se al camp ni convertir el balcó en menjador permanent. N'hi ha prou amb alguns gestos simples per aprofitar els beneficis de la llum natural: mou la taula més a prop de la finestra o obre bé les cortines a l'hora de dinar; si fa bon temps, surt a la terrassa o a un parc amb un plat fred i gaudeix; intenta evitar els àpats principals sota llum artificial intensa o en espais tancats sense ventilació. A més de l'impacte metabòlic, aquest petit hàbit té un efecte emocional evident: et connecta amb el present, redueix l'estrès i transforma el menjar en un moment més conscient i plaent.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!