El gaspatxo és molt més que una simple sopa freda, constitueix un autèntic concentrat de nutrients que delecta el paladar i nodreix el cos i, a més, se'ns posa de meravella en els dies més calorosos. El seu origen és andalús, però ja és un bàsic a qualsevol casa. En part per com són d'humils els seus ingredients, així com el senzill que és trobar versions preparades saludables llestes per consumir. Integrar-lo a la teva rutina diària durant l'estiu no només t'ajudarà a combatre la set i refrescar-te, sinó que suposa una aportació constant d'aigua, vitamines, minerals i antioxidants que el teu organisme agrairà.

Prendre gaspatxo cada dia a l'estiu

Si encara et falten motius per omplir-te un bon vas o bol (aquí el debat està obert) cada dia, aquí en van uns quants.

Hidratació a l'instant

Amb més d'un 90% d'aigua, el gaspatxo reforça el teu balanç hídric en dies de molta calor, reposant líquids i minerals de forma molt més agradables que qualsevol beguda isotònica.

Antioxidants per a la teva pell

El licopè del tomàquet i les vitamines C i E combaten l'estrès oxidatiu, ajudant a protegir la teva pell del sol i reparant els danys cel·lulars que provoca la radiació ultraviolada.

Sopa, aliments, gaspatxo / Foto: Pixabay
Un bol de gaspatxo amb pa / Foto: Pixabay

Fibra que cuida la teva digestió i un cor fort

La polpa de verdures crues aporta fibra soluble i insoluble, regulant el trànsit intestinal, prevenint el restrenyiment i prolongant la sensació de sacietat. Una cosa que és molt més necessària en els mesos d'estiu i vacances, quan la nostra alimentació i les nostres rutines es veuen una mica trastocades. A més, l'oli d'oliva, ric en greixos monoinsaturats, combinat amb el potassi dels vegetals, ajuda a mantenir la pressió arterial sota control i afavoreix un perfil lipídic saludable. Una manera més d'afegir greixos saludables a la dieta sense sumar moltes calories.

Control de pes: varietat i alternança

Amb tot just 70–80 kcal per ració i alt poder per sadollar, el gaspatxo et permet gaudir d'un plat suculent sense sumar calories buides ni pics de glucosa. Per evitar la monotonia, intercala amb gaspatxo verd (amb alvocat i espinacs), ajoblanco o salmorejo, assegurant una gamma més àmplia de nutrients i nous matisos de sabor.

Sopa, aliments, gaspatxo / Foto: Pixabay
Ingredients per elaborar un fantàstic gaspatxo / Foto: Pixabay

L'única nota negativa del gaspatxo

Si cal posar-li una pega al gaspatxo és que sol estar pujat de sal. Per això, si el prens diàriament, vigila la quantitat de sal afegida i opta per un toc de vinagre, herbes fresques o una mica de comí per realçar el sabor sense excedir-te en sodi. Malgrat això, en convertir el gaspatxo en un aliat diari, estaràs donant-li al teu cos hidratació, nutrients i protecció antioxidant just quan més ho necessita. Proves noves variants (amb maduixa, cirera, afegint daus de cogombre assaonat, una mica de picant...), ajusta la recepta al teu gust i fes d'aquest clàssic el teu ritual refrescant i saludable de l'estiu. Tot són avantatges.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!