Modes i més modes. Que ens diuen què hem de menjar, com hem de menjar, si fer dejuni intermitent o només ingerir aliments a unes determinades hores. Tot això està molt bé si és informació contrastada que ens proporcionen els experts culinaris: dietistes o doctors, per exemple. El problema, però, és la quantitat de creadors de contingut que s'omplen la boca amb teories, conspiracions, de fet, que poden arribar a ser perjudicials per a la nostra salut. L'última alerta és l'exposició descontrolada dels batuts proteics per part d'aquests influenciadors, gimnasos i botigues que només venen aquest producte.

L’alerta d’una nutricionista sobre l'última moda culinària

Els batuts proteics estan de moda. Tothom en parla, a tot arreu s'anuncien i són moltes les persones, usuaris del gimnàs i més ciutadans, que el porten a la mà mentre fan esport, corren o van en bici o, fins i tot, tenen unes quantes dosis d'aquestes begudes a la nevera. En una entrevista a El Món a RAC1, la nutricionista catalana Júlia Farré avisa del perill d'aquestes tendències contemporànies sense fonaments: “Algú que va entre tres i quatre cops al gimnàs per setmana, ja arriba als requisits proteics que té el cos amb una dieta normal i equilibrada”, explica.

Els batuts proteics són els protagonistes de l'última moda culinària / Foto: Pixabay

En aquesta mateixa línia, ha volgut alertar aquells que consumeixen batuts i suplements proteics sense consultar un especialista: “Hi ha gent que potser no sap que els ronyons no li funcionen al 100%, i prendre més proteïna de la que toca pot ser un detonant perquè els ronyons comencin a funcionar malament”, diu. Tot i això, en persones sanes, no hi ha cap problema a prendre'n. L’únic efecte pot ser que l’orina adquireixi un to més groguenc i una olor més intensa.

Tristament, les pantalles i les persones amb més seguidors darrere d'aquestes tenen un altaveu que de vegades que no saben fer servir pedagògicament. “Pensem que el cos que veiem a través de la pantalla és així de fort per les proteïnes, però simplement és una persona que ha nascut amb una tendència a muscular ràpida”, subratlla. Sobre aquesta tendència perillosa, recorda que no s'ha d'agafar com a cert els missatges que envien aquells qui tenen més músculs i un cos atlètic. “No és culpa teva no aconseguir aquest tipus de cos, no vol dir que no t'hi hagis esforçat o que no hagis fet el que tocava, simplement, et mostren una mentida”, finalitza.

Cal vigilar amb l'excés de proteïna si es fa una ingesta descontrolada dels batuts proteics / Foto: Pixabay

Alternatives més beneficioses als batuts proteics

Si l’objectiu és aconseguir una bona aportació de proteïnes, hi ha moltes alternatives gastronòmiques als batuts proteics comercials, basades en aliments naturals i amb un perfil nutricional més complet i segur. Els làctics naturals són una opció excel·lent. El iogurt grec natural, per exemple, és ric en proteïnes i molt versàtil: es pot combinar amb fruita fresca, fruits secs o una mica de mel per a fer un esmorzar o berenar complet. Altres opcions similars són el formatge fresc batut 0% i el quark, tots dos amb un alt contingut proteic i baixos en greix, així com els ous són una font de proteïna de gran qualitat biològica.

També cal destacar els fruits secs i llavors (com les ametlles, les nous, les llavors de xia o de carabassa), que, tot i que tenen un contingut proteic més moderat, són molt útils com a complement i aporten greixos saludables i fibra. Llenties, cigrons, mongetes i altres llegums aporten proteïnes vegetals que, combinades amb cereals com l’arròs o el pa integral, donen lloc a una proteïna completa i fàcil d’assimilar. D’altra banda, la proteïna animal magra, com el pollastre, el gall dindi, el peix blanc o blau i la tonyina en conserva, és perfecta per incloure en els àpats principals. Aporten proteïnes d’alta qualitat i, si es cuinen de manera saludable, poden formar part d’una dieta molt equilibrada.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!