Un dels errors més freqüents i menys comentats en sopar amanida a la nit és l'abús de vegetals crus difícils de digerir, especialment quan es combinen alguns d'ells al mateix plat. Encara que sembli contradictori, una amanida massa crua pot convertir-se en una bomba digestiva just abans de dormir. I això té una explicació lògica: el sistema digestiu no treballa igual a la nit que durant el dia. En reduir la seva activitat, el cos té més dificultats per processar certs aliments, especialment aquells rics en fibra insoluble o amb estructures més dures.

L'error que comets amb l'amanida

Ingredients com la col arrissada, la col de cabdell, la ceba crua, el pebrot o fins i tot l'enciam iceberg són habituals en amanides pel seu sabor fresc i el seu baix contingut calòric. Tanmateix, aquests vegetals contenen fibres resistents i compostos sulfurosos que, en quantitats moderades, ajuden el trànsit intestinal, però que en excés o mal mastegats poden causar fermentació a l'intestí, gasos, inflor i fins i tot molèsties estomacals. Això no només dificulta la digestió, sinó que pot alterar el son, ja que el cos és ocupat processant el que hauria d'haver estat un sopar lleuger.

Fulls|Fulles d'enciam / Foto: Unsplash
Fulles d'enciam / Foto: Unsplash

Un cas molt comú és el de l'enciam. Encara que s'associa amb dietes saludables, algunes varietats com l'iceberg o la romana tenen una textura més dura, contenen més aigua i menys enzims digestius que altres fulles verdes més tendres, com els canonges o els espinacs baby. Això pot provocar que es mantingui més temps a l'estómac si no es mastega bé, especialment quan es combina amb altres verdures cruixents com a pastanaga o api cru.

Una estratègia eficaç és reduir la quantitat de vegetals completament crus

Per evitar aquest problema, una estratègia eficaç és reduir la quantitat de vegetals completament crus i incorporar tècniques com l'escaldat, el vapor suau o fins i tot el saltejat ràpid. Aquests mètodes no destrueixen les seves propietats nutricionals, però sí que suavitzen les fibres, facilitant la seva digestió i evitant molèsties posteriors. També és important no sobrecarregar el plat: és preferible utilitzar dos o tres vegetals suaus ben combinats que cinc o sis que lluitin entre si a l'estómac.

Amanida / Foto: Unsplash
Amanida / Foto: Unsplash

L'amanida pot continuar sent una opció excel·lent per sopar, però sempre que s'adapti al moment del dia i a les necessitats del cos. No tot el que és sa en general ho és a qualsevol hora. Per això, moderar els ingredients crus a la nit pot marcar la diferència entre un sopar realment lleuger o una nit plena de gasos, inflor i el son interromput.

Aquest article ha estat elaborat amb l'ajuda de ChatGPT i supervisat per un periodista d'Elnacional.cat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!