Amb l'arribada del bon temps i els menús més lleugers, moltes persones recorren a plats com l'amanida amb burrata, convençudes que estan apostant per una opció saludable i poc calòrica. Tanmateix, aquest tipus de preparacions, que visualment semblen fresques i lleugeres, poden amagar una aportació calòrica més alta del que imaginem. En el context d'una dieta equilibrada o un procés de pèrdua de pes, és fonamental recordar que no tot el que té aparença saludable ho és des del punt de vista energètic. I la burrata, aquest formatge cremós tan seductor, és un exemple perfecte de com una elecció aparentment innocent pot desequilibrar la nostra ingesta sense que ens n'adonem.

Compte amb l'amanida amb burrata

No es tracta de demonitzar aliments, però sí d'entendre com es comporten dins del conjunt de la dieta. Igual que passa amb ingredients com els fruits secs o l'alvocat, nutritius però calòrics, la burrata aporta una gran quantitat de greix i calories en poc volum. La seva textura cremosa es deu a la seva elaboració: un embolcall de mozzarella farcida de crema i fils de formatge, el que la converteix en un producte ric en greix, especialment saturat. Una bola de burrata de 125 grams pot superar fàcilment les 300 o fins i tot 400 calories, sense comptar amb els adorns o acompanyaments de l'amanida.

Burrata clàssica / Foto: Unsplash
Burrata clàssica / Foto: Unsplash

La doctora Magda Carlas, metgessa i nutricionista, ho resumeix així: "No hi ha aliments que no engreixin, només hi ha maneres de consumir-los amb moderació". Segons la seva opinió, pensar que un formatge fresc com la burrata no té impacte en la dieta és un error freqüent. Encara que conté més aigua que un formatge curat i, per tant, la seva densitat energètica és menor, continua sent un aliment concentrat. A més, no tots els formatges frescos són iguals: depenen del tipus de llet utilitzada i del procés de fabricació, la qual cosa influeix tant en el seu valor nutricional com en la seva càrrega calòrica.

La clau, com sempre, està en l'equilibri. Si et ve de gust una amanida amb burrata, no hi ha raó per eliminar-la de la teva dieta. Però potser no és la millor opció per a un consum diari o en grans quantitats si el teu objectiu és perdre pes. També convé acompanyar-la amb ingredients realment lleugers, com vegetals crus, i moderar l'ús d'olis o salses.

Amanida calòrica / Foto: Unsplash
Amanida calòrica / Foto: Unsplash

No es tracta de demonitzar aliments, però sí d'entendre com es comporten

El que és saludable també pot engreixar, i per això és important aprendre a mirar més enllà de l'etiqueta "fitness" que se li sol penjar a certs plats. Perquè menjar bé no sempre és sinònim de menjar poc, però sí de fer-ho amb criteri.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!