Triar bones nespres al supermercat pot semblar fàcil, però si el que busques és gaudir del seu sabor en el seu punt òptim, hi ha certs detalls que convé tenir en compte. Aquesta fruita, d'aspecte humil, però de sabor dolç, amb un punt àcid molt característic, té una temporada curta, per la qual cosa aprofitar-la bé és fonamental per gaudir-ne com mereix. Les nespres no només són refrescants i digestives, sinó que també aporten fibra, vitamina A i antioxidants, per la qual cosa incloure-les en la dieta durant la primavera és una excel·lent decisió.

Com triar nespres madures

A l'hora d'escollir-les, el primer que solem fer és fixar-nos en el color. Les nespres madures han de tenir un to taronja intens i uniforme, sense zones verdes ni massa grogues. Si estan molt pàl·lids, probablement han estat recollides abans de temps i no tindran la dolçor característica. No obstant això, si estan massa fosques o amb taques marrons molt evidents, podrien estar passades o hauria rebut cops durant el transport. L'equilibri està a trobar fruits que llueixin ferms, de pell llisa, sense arrugues ni macadures visibles.

Nespra, una fruita de temporada curta / Foto: Unsplash

Un altre aspecte clau és el tacte. En pressionar suaument, la nespra ha de cedir una mica, sense arribar a enfonsar-se. Si és molt dura, encara no ha assolit el seu punt òptim de maduració i el seu sabor serà més àcid. Si, al contrari, es nota tova o amb zones molt toves, és probable que estigui passada. També és bon senyal si el fruit pesa més del que sembla, la qual cosa sol indicar que té bon contingut de suc. Però hi ha un detall menys conegut que pot marcar la diferència, i que gairebé ningú no mira: el color del calze, és a dir, la part superior del fruit, just on estava unida a la tija. En les nespres madures, aquesta zona sol ser seca i presenta un to marró clar. Si encara està verda o massa fresca, el fruit segurament no ha acabat de madurar. A més, una curiositat que pocs saben és que les millors nespres sovint tenen petites taques fosques a la pell, que no indiquen deteriorament, sinó més concentració de sucres.

Una fruita delicada / Foto: Unsplash

Finalment, recorda que les nespres són molt delicades. Una vegada comprades, és millor consumir-les en pocs dies i conservar-les en un lloc fresc, sense refrigerar si es mengen aviat. En resum, per elegir les millors nespres, no només cal mirar el color i el tacte, sinó també posar atenció a detalls menys evidents, com l'estat del calze o aquestes taques fosques tan reveladores. Així t'assegures de portar a casa una fruita en el seu punt just de maduració.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!