Saber com afecta el nostre cos tot allò que mengem és una part imprescindible a l'hora d'escollir un plat. La salut ha de ser sempre la primera prioritat, i quan parlem de gastronomia, saber com ens afecta la dieta que portem és rellevant. Tothom té clar que, a grans trets, la fruita i la verdura són bones, mentre que els dolços i els greixos no. Però la clau d'una bona dieta es basa en l'equilibri, i malgrat que la fruita sigui "bona", has de saber com t'afecta realment.
Què és l'índex glucèmic?
L'índex glucèmic mesura la rapidesa amb la qual els carbohidrats dels aliments passen al torrent sanguini i augmenten el nivell de glucosa en sang. Els aliments que tenen un índex glucèmic (IG) més alt provoquen pics de sucre en sang més ràpidament que els que en tenen un de baix. Això pot beneficiar les persones que necessiten energia ràpidament, però pot ser perjudicial per a qui necessita controlar la diabetis o mantenir uns nivells concrets de sucre en sang. L'índex glucèmic es mesura en tots els aliments, siguin més saludables o menys. Per tant, en aliments com les fruites, l'índex glucèmic també hi té un paper important.
Convé menjar-ne sempre de variada, ajustada a la temporada, i no abusar de cap mena d'aliment, tampoc dels que tenen un índex glucèmic elevat
Hi ha fruites amb un IG alt, respecte a la resta de fruites, i que aporten energia de seguida. És el cas de la pinya, que, segons la Guia de l'Índex Glucèmic, té un IG de 66. Els fruits secs i les panses també tenen un IG elevat, en comparació amb la resta de fruites. No obstant això, les fruites, per norma general, tenen un IG baix. El rang d'IG dels aliments es divideix de la manera següent:
- índex glucèmic baix: 55 o menys
- índex glucèmic mitjà: 56 - 69
- Índex glucèmic alt: 70 o més

La millor manera de menjar
Menjar és un plaer innegable. Però a més de gaudir, menjar també ens ha de servir per millorar la salut. És per això que convé saber quina és la manera d'obtenir més nutrients dels aliments que consumim. Amb les fruites, per exemple, és millor menjar-se-les senceres i sense processar. D'aquesta manera, tindrem accés a tots els nutrients i mantindrem un control més exhaustiu de les racions que mengem. A més, en l'àmbit gustatiu, el sabor de la fruita fresca és millor que el de la que ve endolcida o en conserva. Per tant, pel que fa al control de la fruita que consumeixes, convé menjar-ne sempre de variada, ajustada a la temporada i no abusar de cap mena d'aliment, tampoc dels que tenen un índex glucèmic elevat. Uns factors que, al final, també dependran del metabolisme de cadascú.