Rectificar un plat que ha quedat salat pot semblar una tasca descoratjadora, però amb algunes tècniques simples i creatives, és possible rescatar el sabor i salvar el menjar. En primer lloc, és essencial mantenir la calma i recordar que fins i tot els xefs més experimentats cometen errors ocasionalment. Et presentem un pla d'acció per corregir un plat salat i tornar-li el seu equilibri.

Fins i tot els xefs més experimentats cometen errors ocasionalment

bank phrom OwX4DzrAOq8 unsplash
La sal és un essencial de la gastronomia / Foto: Unsplash
  1. Identifica el nivell de salinitat: Abans de prendre qualsevol mesura, prova el plat per avaluar la intensitat del sabor salat. Això t'ajudarà a determinar quant en necessites rectificar-ne.

  2. Agrega ingredients neutres: Afegir més ingredients a la preparació pot diluir l'excés de sal. Per exemple, pots incorporar més líquid com a brou, aigua o llet (depenent del tipus de plat) per diluir la sal. També pots augmentar la quantitat d'altres ingredients principals per equilibrar el sabor.

  3. Equilibra amb acidesa i dolçor: Els sabors àcids i dolços poden contrarestar la salinitat. Esprem una mica de suc de llimona o afegeix vinagre per agregar acidesa al plat. També pots incorporar ingredients dolços com sucre, mel o fins i tot fruites com pomes o peres per equilibrar el sabor.

  4. Afegeix midó: Els midons com les patates, l'arròs o la pasta poden absorbir part de l'excés de sal. Agrega aquests ingredients cuits al plat i deixa'ls cuinar per uns minuts perquè absorbeixin el sabor.

  5. Incrementa la quantitat de líquid: Si és possible, augmenta la quantitat de líquid a la recepta. Per exemple, si estàs preparant una sopa, agrega més brou o aigua i deixa que bulli a foc lent perquè els sabors es barregin.

  6. Remou l'excés de sal: Si el plat ho permet, pots intentar treure part del líquid i reemplaçar-lo amb un sense sal. Això pot ser útil en sopes o guisats.

  7. Compensa amb herbes i espècies: Utilitza herbes fresques o seques i espècies per afegir més profunditat de sabor i distreure de l'excés de sal. El julivert, el coriandre, la farigola i l'orenga són bones opcions.

  8. Serveix amb acompanyaments neutres: Si totes les altres opcions no són viables, serveix el plat amb acompanyaments neutres com a pa, arròs blanc o patates bullides per ajudar a mitigar el sabor salat.

milada vigerova 5MbKuQGI0 A unsplash
La sal és un acompanyament ideal, però no ens podem excedir / Foto: Unsplash

Rectificar un plat salat requereix un enfocament acurat i experimentació. No temis provar diferents tècniques i ajustar els sabors segons sigui necessari fins i tot aconseguir l'equilibri desitjat. Amb paciència i creativitat, pots convertir un plat massa salat en una deliciosa obra mestra culinària.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!