Quan l’hort produeix en abundància, el repte és trobar la millor manera d’aprofitar-ho tot i no deixar perdre res. Els tomàquets i els alls són dos d’aquests productes que sovint es recullen en quantitats molt superiors a les que consumim diàriament. Però amb una mica d’enginy i paciència es poden convertir en autèntics tresors gastronòmics que duraran tot l’any. Carlos Gómez (@charlito_cooks) ha compartit una tècnica casolana i sorprenentment efectiva per transformar aquests ingredients en conserves de sabor intens i de gran versatilitat.
Com convertir tomàquets secs en una llaminadura
El primer pas és centrar-nos en els tomàquets. La idea és assecar-los de manera natural, aprofitant el sol i un sistema molt senzill de conservació. Es tracta de tallar-los per la meitat i col·locar-los dins una caixa de fusta que té una reixa a la base. D’aquesta manera, es garanteix que no traspassin ni humitat ni insectes. A sobre de la caixa s’hi col·loca una làmina de vidre que fa de tapa protectora. El sistema és rudimentari, però molt efectiu: es podria dir que és “tecnologia punta” amb tota la ironia.
Després d’un dia sencer a l’aire, s’hi afegeix una mica de sal, que ajuda tant a potenciar-ne el sabor com a conservar millor el producte. A partir d’aquí, els tomàquets es deixen reposar tres o quatre dies més fins que assoleixen una textura seca i ferma. Quan estan llestos, es converteixen en una mena de llaminadura salada i intensa, que es pot utilitzar tant en plats freds com calents: des d’amanides fins a guisats, passant per entrepans gurmet.
Amb una caixa de fusta, una reixa i una làmina de vidre pots transformar els tomàquets i els alls en conserves saboroses i pràctiques
El segon pas és aplicar una tècnica similar amb els alls, encara que amb alguns matisos. El gran repte d’aquest ingredient és pelar-ne grans quantitats. Aquí entra en joc un truc tan simple com brillant: posar-los al microones durant 30 o 40 segons a potència màxima. Després d’aquest procés, la pell surt gairebé sola, estalviant temps i esforç. Un cop pelats, els alls es tallen en làmines fines o es ratllen, segons la textura que es vulgui obtenir. Es col·loquen de nou dins la mateixa caixa de fusta amb reixa i làmina de vidre, deixant que el sol faci la seva feina. El temps d’assecat dependrà de la calor del moment, però el resultat és sempre un producte intens i concentrat. Quan ja estan secs, només cal triturar-los fins a obtenir una pols fina i molt aromàtica.
La manera més pràctica de conservar aquests productes és emmagatzemar-los en pots de vidre ben tancats. Els tomàquets secs mantenen tota la seva potència de sabor, i l’all en pols es converteix en un condiment imprescindible a la cuina de cada dia. Amb aquest senzill mètode, allò que en un principi podia semblar un excés de collita es transforma en un rebost ple de sabors concentrats i a punt per enriquir qualsevol recepta. Així, amb paciència, sol i un toc d’astúcia, l’hort es converteix en una font inesgotable d’ingredients que no només s’aprofiten, sinó que es reinventen.