El Plat Favorit dels Catalans, que arriba enguany a la desena edició, ha triat els canelons com el plat més representatiu de la cuina catalana. Aquest dilluns 10 de novembre s’ha celebrat la Gran Final a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm, on s’ha proclamat el guanyador a partir dels vots populars rebuts a la web platfavorit.cuina.cat i el vot del jurat professional (amb un valor del 30% del total), format pels xefs Fina Puigdevall (Les Cols), Oriol Castro (Disfrutar), Neus Faiges (Can Faiges) i Carlota Claver (La Gormanda), el dissenyador editorial Enric Jardí, Josep Sucarrats (editor de CUINA i Arrels) i Judith Càlix (directora de CUINA). L’encarregat d’anunciar el resultat ha estat el Conseller d’Empresa i Treball, l’Hble. Sr. Miquel Sàmper.

El Plat Favorit dels Catalans

L’acte d’aquest dilluns, presentat per la periodista Carme Gasull, ha comptat amb la intervenció del dissenyador editorial Enric Jardí, la directora de CUINA, Judith Càlix i algun dels cuiners que enguany han defensat els plats, i s’ha acabat amb una sessió de DJ i un refrigeri ofert per Damm, patrocinador del concurs amb Mercabarna i Cadí. Aquesta edició del concurs, que s'emmarca dins dels actes de Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia, va començar el 14 d'octubre amb 15 plats i s’ha desenvolupat en diverses fases eliminatòries. Cada plat estava defensat per dos restaurants i apadrinat per dos xefs ambaixadors de reconegut prestigi, com Ferran Adrià, Carme Ruscalleda, Joan Roca, Fina Puigdevall, Nandu Jubany, Oriol Castro, Marc Ribas o Carles Gaig, entre molts d’altres. Els finalistes, que es van anunciar en un acte celebrat el passat 5 de novembre al Gastronomic Forum Barcelona, són els canelons, la botifarra amb seques, el suquet de peix i els caragols a la llauna. La resta de plats del concurs que no han arribat a la darrera fase han estat l’arròs a la cassola, els calçots amb romesco, el bacallà a la llauna, el pa amb tomàquet, l’escalivada, l’escudella, l’esqueixada, el fricandó, les mandonguilles amb sípia, el pollastre rostit i el trinxat.

La desena edició del Plat Favorit dels Catalans ha rebut 25.000 vots durant quatre setmanes

Gastronomic 2025 ambient / foto: Carlos Baglietto
Parada del Gastronomic Forum Barcelona 2025. / Foto: Carlos Baglietto

Edició amb molta participació

La desena edició del Plat Favorit dels Catalans ha rebut 25.000 vots durant quatre setmanes. Ara, els canelons acompanyen els guanyadors de les edicions anteriors del concurs, formant part de l’Olimp gastronòmic català: l'escudella i carn d'olla (2016, edició Plats del Corpus de la Cuina Catalana), el pollastre i capó del Prat (2017, edició Plats amb productes IGP i DOP), la coradella de Molins de Rei (2018, edició Plats hiperlocals), el cebiche (2019, edició Plats estrangers), els caragols a la catalana (2020, edició Tapes i platillos), el fricandó (2021, edició Plats de festa), la botifarra amb seques (2022, edició Esmorzars de forquilla), el biquini (2023, edició Entrepans) i les sardines a la brasa (2024, edició Plats mariners). Un premi que està impulsat per la revista CUINA, Abacus i Som Gastronomia.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!