Fina Puigdevall i Jordi Vilà han estat ratificats com a nous membres de l'Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició, en l'assemblea celebrada aquest dimarts a l'Antiga Fàbrica Estrella Damm de Barcelona. D'acord amb l'acadèmia, els dos nous acadèmics són "figures essencials de la cuina catalana contemporània, i amb aquesta distinció s'incorporen a un selecte grup de professionals reconeguts per la seva trajectòria, excel·lència i contribució a la cultura gastronòmica del país".
Un cop la seva incorporació ha estat ratificada formalment, se'ls ha imposat la insígnia i s'han unit així a noms tan destacats com Ferran Adrià, Carles Gaig, Joan Roca, Carme Ruscalleda i Oriol Balaguer, entre altres referents del món de la gastronomia i la pastisseria. Tant Puigdevall com Vilà han estat reconeguts pel seu "compromís amb una cuina innovadora, arrelada al territori i fidel als productes de proximitat". "La seva incorporació reforça la missió de l'Acadèmia de preservar, promoure i aprofundir en el coneixement de la gastronomia i la nutrició catalanes", afegeix la institució.
De Les Cols a l'Alkimia
La reconeguda xef Fina Puigdevall és l'ànima del restaurant Les Cols d'Olot. Ha consolidat una proposta culinària que reflecteix la riquesa de la terra volcànica de la Garrotxa, basada en la sostenibilitat, el respecte pel producte i una visió poètica de la cuina d'arrel. La seva aposta per una gastronomia compromesa amb l'entorn l'ha convertit en una de les veus més autèntiques i reconegudes del país, d'acord amb l'acadèmia.
Per la seva banda, Jordi Vilà, xef del prestigiós restaurant Alkimia de Barcelona, ha esdevingut un dels grans noms de la gastronomia barcelonina. Segons la institució, amb Alkimia ha creat un espai de recerca i expressió culinària que uneix creativitat, tècnica i sensibilitat pel producte, amb reconeixements tant en l'àmbit nacional com internacional.
Referent del patrimoni gastronòmic
La institució valora "profundament" la incorporació dels dos professionals, ja que "contribueixen a enfortir el seu paper com a referent institucional del patrimoni gastronòmic català". "Amb aquestes noves incorporacions, l'Acadèmia continua consolidant-se com una veu clau en l'àmbit gastronòmic, compromesa amb l'excel·lència, el coneixement i la difusió de la cuina catalana", conclou.
L'Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició, fundada l'any 1989, és una institució dedicada a promoure el coneixement, la recerca i la difusió de la gastronomia i la nutrició a Catalunya. Agrupa destacades figures del sector i impulsa iniciatives i activitats destinades a preservar i projectar la riquesa culinària i alimentària catalana.