S'acaba el febrer, i això vol dir que comencen les calçotades i les festes gastronòmiques amb els amics. Quedar un cap de setmana per fer unes carxofes a la brasa, cuinar uns calçots o preparar un trinxat, és la millor manera de fer passar la gana. El cap de setmana arriba carregat de fires i festes amb les verdures de temporada com a protagonistes principals. Un producte de proximitat que omple Catalunya de gastronomia i felicitat.

Calçots, carxofes i xató

La verdura bona sempre és la de temporada. Però si a més és de proximitat i la podem comprar al pagès que la cultiva, encara millor. 

Jornades gastronòmiques del calçot - Valls

Terra de calçots per excel·lència, Valls celebra l'últim cap de setmana de calçots de la temporada. Bé, l'últim de forma oficial, ja que les jornades gastronòmiques s'acaben aquest diumenge. Però de calçots, a Valls, n'hi haurà sempre. Vint-i-cinc restaurants i establiments d'alimentació oferiran plats i productes de la cuina del calçot, en una iniciativa a la qual també s'hi han sumat set cellers del territori, que han posat els seus vins per maridar diferents propostes gastronòmiques elaborades amb calçots. Els restaurants que hi participen són: 9K de Valls, Ca l'Àngel, Ca la Ninona, Cítric, El tast de Valls, Incògnit, Km0, L'Ecliss, La Licorera, La Providència, Luga, Planeta Kasteller i Portal 22, a més de forns, carnisseries i els cellers.

📍 Valls (Alt Camp)
📅 Fins al diumenge 25 de febrer

Ruta dels platerets de la carxofa - Amposta

Els restauradors d'Amposta preparen una oferta variada de platerets amb la carxofa com a protagonista. Per un preu de 5 € el plateret més la beguda, les persones de la ciutat, i els visitants que s'hi acostin, podran gaudir de les diverses propostes que s'ofereixen en alguns locals de la ciutat. Propostes clàssiques i altres de més innovadores que permetran degustar el millor de cada casa amb un dels productes estrella de l'hivern: la carxofa.

📍 Amposta (Montsià)
📅 Fins al diumenge 25 de febrer

Xatonada popular - El Vendrell

El xató, el rei de les amanides del Garraf i el Penedès, serà el protagonista de la xatonada popular del Vendrell del cap de setmana. Qui visiti el municipi tindrà l'oportunitat de tastar una de les més de tres mil racions d'un dels plats més emblemàtics del territori. A més, la fira de productes alimentaris naturals i artesans obrirà les portes per acostar la cultura de la vila als visitants i per oferir tots els ingredients necessaris per preparar la xatonada a casa. Com a plat fort del cap de setmana, però, el Concurs de Mestres Xatonaires escollirà el millor xató tradicional del Vendrell. D'entre tots els participants que s'hi presentin en sortirà un Mestre o una Mestressa xatonaire.

📍 El Vendrell (Baix Penedès)
📅 24 i 25 de febrer

Festa del trinxat - Puigcerdà

La Festa del Trinxat és la principal mostra gastronòmica de la comarca. Una cita obligada pels amants de la cuina cerdana. Un aparador de la gastronomia local i dels productes Km 0 com són la col d’hivern o les trumfes i que comptarà amb la col·laboració de quinze restaurants de Puigcerdà. Durant el sopar es farà una degustació d’embotits i formatges del Pirineu. També amb uns entrants i bacallà com a segon plat, cuinats pel col·lectiu Cuina Pirinenca de Cerdanya. Per a les postres, sis pastisseries de la vall prepararan els cignes de nata.

📍 Pavelló poliesportiu de Puigcerdà (Cerdanya)
📅 Dissabte 24, 21 h

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!