Reactivació. La secretaria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha citat per aquest divendres els advocats defensors dels republicans  i excàrrecs d'Economia el 2017 Josep Maria Jové, Lluís Salvadó i la consellera de Cultura, Natàlia Garriga,  a més de la Fiscalia i de les altres acusacions (l'Advocacia de l'Estat i Vox)per fixar les noves dates del judici de l'1-O. Així ho ha alertat Jové a  les xarxes socials aquest dimecres, i més tenint en compte que la llei d'amnistia s'ha d'aprovar de forma definitiva en el Congrés dels Diputats del 30 de maig, i hauria de fer arxivar aquest procés penal i la resta relacionats amb el Procés.

El TSJC va suspendre el judici, que havia fixat  de celebrar els mesos  d'abril i maig passat, perquè no coincidís amb les eleccions catalanes del 12-M, convocades per sorpresa pel president Pere Aragonès, no per la imminent aprovació de l'amnistia, es recorda des del gabinet de premsa del TSJC. Això no obstant, el judici es va programar amb una durada de dos mesos, temps en què la llei de l'oblit penal del Procés estaria ja en vigor.

Dos mesos per aplicar l'amnistia

La llei d'amnistia entrarà en vigor un cop sigui publicada al BOE i llavors el tribunal format pels magistrats  Jesús María Barrientos, president del TSJC, Carlos Ramos i Fernando Lacaba, haurà de decidir si l'aplica als excàrrecs  d'ERC.

La llei dona a jutges i tribunals dos mesos per executar-la, i dictar el sobreseïment del procediment. El tribunal de TSJC  de l'1-O també podria presentar una qüestió d'inconstitucional al Tribunal Constitucional o  una consulta prejudicial al Tribunal de Justícia  de la UE (TJUE), fet que deixaria aturat el judici a Jove, Salvadó i Garriga. Però no tancat ni sobresegut.

Peticions de presó

La Fiscalia Superior de Catalunya va presentar, fa un any, l’escrit d’acusació contra els comandaments d’Oriol Junqueras el 2017: demana 7 anys de presó, 32 anys d'inhabilitació i 30.000 euros de multa per a Josep Maria Jové, i 6 anys i tres mesos de presó, 27 anys i 3 mesos d'inhabilitació i multa de 24.000 euros per a Lluís Salvadó, actual president del Port de Barcelona, pels delictes de malversació de fons, prevaricació i desobediència per l’organització de l’1-O des del Departament de Vicepresidència, Economia i Hisenda. Per a la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, la Fiscalia sol·licita un any d’inhabilitació i 18.000 euros de multa per desobediència al Tribunal Constitucional (TC) pels preparatius del Referèndum, sota la direcció de Jové.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!