Les eleccions europees 2024 són un esdeveniment molt important que determinarà el futur polític de la Unió Europea. Igual que a la resta d'eleccions, és molt important que els ciutadans exerceixin el seu dret a vot, per això, hem preparat una guia amb un resum de tota la informació rellevant com les dates, els candidats, el vot per correu i molta més informació de les eleccions europees.

Dates de les eleccions europees

Les eleccions europees del 2024 es duran a terme del 6 al 9 de juny, depenent del país membre. A Espanya, les votacions seran el diumenge 9 de juny. Durant aquests dies, els ciutadans dels 27 estats membres de la Unió Europea tindran l'oportunitat d'escollir els seus representants al Parlament Europeu.

📆 Quan són les eleccions europees 2024? Dates clau i qui pot votar
 

🔴 Eleccions europees 2024, DIRECTE | Última hora dels col·legis electorals i el 9-J
 

Candidats a les eleccions europees

A Espanya, diversos partits polítics han anunciat els seus candidats per a les eleccions europees del 2024. Aquests són alguns dels partits principals i els seus respectius candidats: 

  • Partit Socialista Obrer Espanyol (PSOE): El PSOE presenta a Teresa Ribera com la seva candidata principal.
  • Junts i lliures per Europa: El partit català tindrà com a principal candidat a Toni Comín, vicepresident executiu del Consell per la República i diputat en el Parlament Europeu des de juliol de 2019.
  • Esquerra Republicana de Catalunya (ERC): Diana Riba és la candidata principal, que ha estat eurodiputada en l'última legislatura.
  • Partit Popular (PP): Encapçalat per Dolors Montserrat, exministra de Sanitat i actual eurodiputada, el PP busca consolidar la seva representació al Parlament Europeu.
  • Vox: Jorge Buxadé, actual eurodiputat, encapçala la llista del partit d'extrema dreta.

La llista completa de candidats es pot consultar a la pàgina web de la Junta Electoral Central.

Terminis i com sol·licitar el vot per correu

Si no pots acudir a les urnes el pròxim 9 de juny, no et preocupis, tens l'opció de demanar el vot per correu. A continuació, t'expliquem breument el procediment i els terminis:

  • Demanar el vot per correu: El període per a demanar el vot per correu va començar el 6 d'abril i acaba el 30 de maig de 2024. Fer la sol·licitud és molt fàcil i es pot fer des de qualsevol oficina de Correus o a través de la pàgina web de Correus. Recorda que hauràs de presentar el teu DNI i que, un cop hagis fet el tràmit, ja no podràs votar a una mesa electoral.
  • Recepció de la documentació: Un cop feta la sol·licitud, rebràs tota la informació al teu domicili a partir del 15 de maig a través d'una carta certificada. Si no estàs a casa, hauràs d'anar a buscar-la a una oficina de correus amb el teu DNI. 
  • Com votar per correu?: Les instruccions per a efectuar el teu vot per correu de manera correcta les trobaràs dins la carta que rebràs. Llegeix-les bé per a assegurar-te de no saltar-te cap pas. 
  • Enviament del vot: Un cop tinguis tota la documentació a mà, hauràs d'enviar el vot per correu certificat abans del 7 de juny a les 14 hores. Per a enviar-ho, hauràs de portar la carta a una oficina de correus.

📩 Vot per correu a les eleccions europees 2024: terminis i com sol·licitar-lo
 

Meses electorals: excuses, multa i termini per presentar al·legacions

Formar part d'una mesa electoral és una obligació ciutadana. Així doncs, si has rebut una carta certificada avisant que has sigut escollit com a membre d'una mesa o suplent, hauràs d'acudir al col·legi electoral que t'hagi tocat el dia 9 de juny a les 8 del matí. Tot i això, hi ha certes situacions que et poden deslliurar d'aquesta responsabilitat, com per exemple, obligacions laborals, malaltia, embaràs o estar al càrrec de familiars dependents. En el següent article les pots consultar detalladament:

🗳️ Com deslliurar-se d'una mesa electoral a les eleccions europees 2024?
 

En cas de tenir una raó vàlida per a no acudir a una mesa electoral, hauràs de presentar una al·legació a la Junta Electoral corresponent. Aquest pas és molt important, ja que per molt que tinguis una excusa vàlida, si no presentes al·legacions podràs tenir una sanció.

Per a fer-ho, hauràs de recopilar tota la informació necessària i presentar l'al·legació dins dels set dies següents a la recepció de la notificació. La Junta Electoral ho avaluarà i emetrà una resolució.

Recorda que no presentar-te a una mesa electoral sense tenir una excusa vàlida pot resultar en una multa econòmica o inclús la pena de presó

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!