A l'estiu no mengem igual que a l'hivern. La calor ens demana plats més lleugers, més frescos i fàcils de digerir. Les sopes calentes i els guisats contundents passen a un segon pla i els substituïm per amanides i plats ràpids, d'aquests que no demanen gaires hores a la cuina. El cos ho agraeix, però també passa una cosa curiosa: deixem de banda ingredients que són bàsics la resta de l'any, com els llegums. Ja són molts els anys que fa que els nutricionistes ens avisen que els llegums són l'aliment del futur. Una font de proteïnes i fibra versàtil i, sobretot, molt econòmica. Per això, els llegums no haurien de desaparèixer de la nostra dieta estiuenca. El problema és que solem associar-los només amb plats de cullera, i per això, quan pugen les temperatures sembla que no tenen lloc a la nostra taula. La realitat és que sí que en tenen, només cal saber com integrar-les de forma lleugera i refrescant.

Allò de sempre funciona

La millor pista la trobem a la cuina tradicional. Les receptes de tota la vida ja tenien solució a aquest dilema molt abans que parléssim de batch cooking o "amanides proteiques". Un exemple perfecte és l'empedrat, una amanida típica de Catalunya que combina bacallà dessalat amb mongetes blanques i verdures fresques. Un plat complet, nutritiu i molt refrescant que demostra que els llegums no n',entenen, d'estacions.

L'empedrat va néixer com a plat humil de la cuina popular catalana

L'empedrat va néixer com a plat humil de la cuina popular catalana, pensat per aprofitar ingredients que es conservaven bé, com el bacallà en salaó i les mongetes seques. El seu nom no és casualitat, fa referència a l'aspecte del plat, perquè les mongetes blanques recorden les pedres d'un empedrat. Senzill en el seu origen, s'ha mantingut com una d'aquestes receptes que passen de generació en generació i que avui continua triomfant perquè és fresca, nutritiva i completa.

La recepta

Com que segur que ja estàs desitjant tastar-la, aquí tens la recepta ben detallada per a 4 persones.

Ingredients:

  • 400 g de mongetes blanques cuites (poden ser de pot, ben rentades i escorregudes)
  • 200 g de bacallà dessalat i esqueixat
  • 2 tomàquets madurs
  • 1 pebrot verd
  • ½ pebrot vermell
  • 1 ceballot o ceba tendra
  • 80 g d'olives negres
  • Oli d'oliva verge extra
  • Vinagre de vi blanc
  • Sal i pebre al gust
  • Julivert fresc picat

Preparació pas a pas:

  1. Preparar la base: col·loca les mongetes cuites en un bol gran. Si són de pot, esbandeix-les sota l'aixeta i escorre-les bé abans d'utilitzar-les.
  2. Afegir les verdures: talla a daus petits els tomàquets, els pebrots i el ceballot. Incorpora'ls al bol amb les mongetes.
  3. Incorporar el bacallà: esgruna el bacallà dessalat en trossos no massa petits i barreja'l amb la resta d'ingredients.
  4. Amanir: afegeix les olives negres i prepara un amaniment amb oli d'oliva, vinagre, sal i pebre. Aboca per sobre i barreja amb compte per no trencar les mongetes.
  5. Acabar i servir: espolsa julivert fresc picat i guarda a la nevera almenys mitja hora abans de servir. El repòs potencia els sabors i fa que l'amanida sigui encara més fresca.

Allò de sempre, però nou

Encara que la recepta tradicional funciona a la perfecció, aquí van algunes idees perquè li donis una volta i poder repetir el plat una vegada i una altra sense caure en l'avorriment.

  • Afegir ou dur. Aquest és un dels grans debats sobre aquest plat. La tradicional porta ou dur o no? Com que tot és qüestió de gust, has de saber que si cous un ou i el parteixes en grills, aporta un extra de proteïna i fa que l'amanida sigui encara més saciant.
  • Amb altres llegums: encara que l'empedrat tradicional aconsegueix mongetes blanques, també es pot preparar amb cigrons o llenties, aprofitant el que tinguis al rebost.
  • Amb més color: pots incloure pebrot groc o blat de moro dolç per donar-li un aspecte més estiuenc.
  • Amaniment diferent: substituir el vinagre per un rajolí de llimona fresca li dona un toc més cítric i lleuger.
  • Versió exprés: si utilitzes bacallà ja dessalat de safata i llegums de pot, tindràs el plat llest en tot just deu minuts.