Menjar picant no és només una qüestió de gust: és una experiència que involucra tot el cos i afecta el cervell més del que imaginem. Quan prenem un mos d'un plat amb xili, bitxo o caiena, el primer que sentim és aquest ardor característic, que pot anar des d'una lleu calidesa fins a una coïssor intensa. Però el que molts desconeixen és que aquest efecte no té a veure amb la temperatura real de l'aliment, sinó amb la capacitat de la capsaïcina, el compost actiu del picant, per activar els receptors del dolor que tenim a la boca. El cervell interpreta aquest senyal com si estiguéssim menjant una cosa calenta de veritat, i allà comença una reacció en cadena que afecta des del nostre sistema digestiu fins al nostre estat d'ànim. Per això, que sembla només un gust culinari, és en realitat una reacció fisiològica molt més complexa i fascinant.
El que passa al teu cos amb el picant
El primer impacte de la capsaïcina és estimular les terminacions nervioses, que envien un missatge al cervell indicant que hi ha una "agressió". Com a resposta, el cos allibera endorfines, substàncies químiques que ens fan sentir bé i que s'assemblen a la morfina en la seva estructura. Aquesta és la raó per la qual moltes persones estableixin una espècie de pujada quan mengen picant, com si fos una petita dosi d'eufòria. Alhora, el cos allibera adrenalina, augmentant el ritme cardíac, dilatant els bronquis i provocant fins i tot una lleu sudoració. És un procés que se sembla molt al que vivim durant l'exercici físic intens o en situacions d'estrès, però en aquest cas és provocat pel menjar.

A més, el picant accelera el metabolisme, una cosa que ha estat demostrada en nombrosos estudis. La sensació de calor obliga el cos a treballar més per recuperar l'equilibri tèrmic, el que porta a un consum d'energia més gran. Aquesta propietat ha fet que alguns el considerin un aliat en dietes de control de pes, encara que el seu efecte no és miraculós ni ha d'utilitzar-se com a substitut d'hàbits saludables. D'altra banda, també s'ha observat que el consum de picant pot millorar la digestió, ja que estimula la producció de sucs gàstrics i afavoreix el trànsit intestinal.
Quan consumim picant, el nostre cos allibera endorfines, que ens fan sentir bé
A nivell cerebral, el picant té un efecte sorprenent: pot millorar l'estat d'ànim i augmentar la tolerància al dolor, gràcies a l'alliberament d'aquestes endorfines. Tanmateix, no tot és positiu. En persones amb problemes gàstrics, úlceres o síndrome de còlon irritable, pot empitjorar els símptomes. Per això, com amb gairebé tot, la clau està en l'equilibri. Una mica de picant pot transformar un menjar... i també el teu cos. No és només sabor, és química pura actuant des del primer mos.

Aquest article ha estat elaborat amb l'ajuda de ChatGPT i supervisat per un periodista d'Elnacional.cat.