Quan es tracta de cuinar amb espècies picants, és fàcil passar-se i acabar amb un plat que és massa picant per al teu gust. Afortunadament, hi ha diversos trucs que pots fer servir per contrarestar l'excés de picant i salvar el teu menjar. Aquí tens alguns consells útils:

Amb el picant és fàcil passar-se i acabar amb un plat massa fort per al gust de molts

theo crazzolara 0U7xx2X60YE unsplash
Espècies picants / Foto: Unsplash
  1. Agregar àcid: L'àcid pot ajudar a neutralitzar el picant en una recepta. Prova esprémer una mica de llimona o llima sobre el teu plat, o afegir una culleradeta de vinagre. L'àcid ajudarà a equilibrar el sabor i suavitzar el picant.

  2. Agregar dolçor: El sucre o la mel poden contrarestar el picant en una recepta. Prova d'agregar una culleradeta de sucre o mel per suavitzar el sabor picant. Tingues en compte que és millor agregar una mica alhora i provar el plat abans d'afegir-ne més, per no acabar amb un plat massa dolç.

  3. Afegir lactis: Els lactis, com la llet, el iogurt o la crema, poden ajudar a refredar el picant en una recepta. Si el teu plat és líquid, com una sopa o un curri, pots afegir un rajolí de llet. Si és sòlid, com un guisat o un chili, pots servir-lo amb una mica de iogurt natural o crema agra en la part superior.

  4. Agregar midó: Els aliments rics en midó, com les patates, l'arròs o el pa, poden ajudar a absorbir l'excés de picant en una recepta. Prova servir el teu plat picant sobre un llit d'arròs o acompanyar-lo amb pa fresc per equilibrar el sabor.

  5. Diluir amb més ingredients: Si tens l'opció, pots diluir el plat picant agregant més ingredients. Per exemple, si estàs fent un curri picant, pots afegir més verdures o una mica més de brou per diluir el picant.

  6. Deixar reposar: De vegades, el sabor picant s'intensifica quan un plat és calent. Deixar reposar el plat durant uns minuts abans de servir pot ajudar que els sabors s'assentin i s'equilibrin, la qual cosa pot reduir la sensació de picant.

  7. Servir amb guarnicions refrescants: Si el teu plat resulta massa picant, pots servir-lo amb guarnicions refrescants que ajudin a refredar el paladar. Algunes opcions inclouen rodanxes de cogombre, rodanxes d'alvocat, fulls de menta o coriandre fresc.

blackieshoot o7tkuZ2RSFc unsplash
Cogombre, un antídot contra l'excés de picant / Foto: Unsplash

Recorda que sempre és millor començar amb una quantitat conservadora d'espècies picants i ajustar segons el teu gust personal. Tanmateix, si et passes amb el picant, aquests trucs poden ajudar-te a corregir el sabor i salvar el teu menjar.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!