Tornar de Mallorca amb (mínim) una caixa d'ensaïmada sota el braç és un clàssic. Un ritual que tot turista duu a terme, encara que sigui per sentir-se part del grup, per aquest “com no me n'emportaré una?” I així, l'avió s'omple d'aquestes caixes tan reconeixibles i aquesta olor que fa salivar, encara que acabis de menjar i tinguis la sobrassada fent voltes al teu estómac. Recordes quan una aerolínia de baix cost va dir que anava a prohibir les ensaïmades als seus avions? Doncs aquell enrenou resumeix a la perfecció la passió desmesurada que existeix amb aquest dolç. L'ensaïmada és deliciosa, és clar, i un dels símbols més reconeguts de Mallorca. Però no és l'únic. Ni de bon tros.

5 dolços típics de Mallorca que no són l'ensaïmada

La tradició rebostera mallorquina és àmplia, variada i sorprenent. Més enllà de l'arxiconeguda espiral de massa ensucrada (que, per cert, també admet mil variants: amb cabell d'àngel, crema, nata, xocolata, etc.), hi ha altres dolços igual de tradicionals, saborosos, i molt menys coneguts fora de l'illa. Molts d'ells es continuen elaborant de forma artesanal en forns centenaris, i formen part dels costums familiars, de les festes patronals o del receptari domèstic que passa de generació en generació.

Un avantatge més? Són més fàcils de transportar, més compactes i, sovint, més sorprenents en sabor i textura. Alguns es consumeixen només en dates concretes, d'altres estan disponibles tot l'any, i tots mereixen un espai a la teva maleta i a la teva memòria gustativa. Com no hi ha res millor que deixar-se guiar per algú que sap del que parla, ens hem fixat en @jaribasol per fer una llista i saber què cal tastar i sí, aquests cinc dolços que anomena l'influenciador, haurien de ser tan famosos com l'arxiconeguda ensaïmada. Així que si tens previst viatjar a Mallorca (o simplement vols conèixer-la mos a mos), aquí tens cinc dolços que no són l'ensaïmada, però que et faran tornar igual de feliç. O fins i tot més.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Javi Ribas (@jaribasol)


Coca de patata

És un dolç típic de Valldemosa, a la zona de la Tramuntana, un dels racons més idíl·lics de l'interior de l'illa. Javi Ribas ho compara amb un nyoqui, però de gran mida i dolç. Els seus ingredients principals són patata, ou i sucre, encara que moltes versions porten farina i llevat per fer-ho més esponjós.

Coca d'albercoc

Aquest no és tan original. És una típica coca, molt popular en tot el Mediterrani, però en la seva versió dolça i amb albercocs.

Crespell

A simple vista sembla una galeta normal, però té una gran història darrere. La seva forma més típica, la de flor de sis pètals, ja que es tracta d'un dolç d'origen jueu. Segles després, es continua elaborant amb la mateixa recepta que inclou farina, llard, oli d'oliva, rovell d'ou, sucre, pell de llimona ratllada i aigua. Això sí, cada dia és més comú trobar-les cobertes de xocolata, com la que destaca el nostre protagonista.

Robiol

Un clàssic de la Setmana Santa. Aquí la diferència la marca el farcit que pot ser de mató, xocolata, cabell d'àngel. Per a gustos, colors i per a tothom, un robiol.

Duquessa

Diu l'expert que aquesta és la joia de la corona i té tota la raó. És el dolç que més sorprèn i el que més es pot diferenciar de les galetes o pastes que es troben en altres parts. El secret és un bon farcit a base de mató, encara que la massa exterior també col·labora que aquest dolç sigui una cosa irresistible.

L'influenciador assegura que tots milloren amb un batut de xocolata, però amb què els marides tu?

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!