Hi ha llocs que no només es visiten, sinó que es viuen i la Segarra és un d’ells. Aquesta preciosa comarca de l’interior de Catalunya, coneguda com 'el graner de Catalunya' per la seva tradició en el cultiu del blat, encara és força desconeguda per a molts catalans/es, però ofereix un entorn natural encantador, una gastronomia de proximitat d'alta qualitat i un patrimoni històric valuosíssim.
Una terra amb una història mil·lenària encara viva
La Segarra, que ha estat habitada des de temps ancestrals, conserva les petjades de les diverses civilitzacions que la van habitar. Per exemple, pots seguir el rastre dels romans al Parc Arqueològic de Iesso, una antiga gran ciutat romana fundada al voltant de l'any 100 aC al terme de l'actual Guissona. Al Museu Eduard Camps de Guissona s'hi conserven les peces provinents del jaciment.
El desconegut tresor romà de l’interior de Catalunya
Però la història no s'acaba aquí, de l'edat mitjana, l'època en què la comarca feia de frontera amb els territoris àrabs, es conserven castells i torres defensives com ara els espectaculars Castells del Sió. Un altre bon indret on descobrir l'estil romànic és l'Església de Sant Esteve de Pelagalls.
Encara en vols més? Doncs sàpigues que Sant Ramon és una altra població que cal visitar. Allà, pots veure-hi el Monestir de Sant Ramon. I, és clar, a la capital, Cervera, pots recórrer el centre històric (declarat bé d'interès cultural per la Generalitat de Catalunya), que està envoltat de vestigis medievals i barrocs, com per exemple la muralla que l'envolta, la Universitat, que barreja l'estil barroc amb el neoclàssic o el temple gòtic de Santa Maria de Cervera.
I, ben a prop, pots visitar Montfalcó Murallat, un poble medieval totalment emmurallat que sembla de pel·lícula. A més, la vila de Sanaüja, carregada d'elements històrics com el castell del segle XI, el pont medieval o, els espectaculars portals antics al centre del nucli vell. O també Sant Guim de Freixenet, amb l'emblemàtic Sindicat Modernista, que data del segle XX, o l'església del Sagrat Cor.
Ara bé, els béns culturals de la comarca no només són materials. Si tens oportunitat, has de viure La Passió i l'Aquelarre a Cervera, el Mercat Romà de Iesso, la Fira de l'Ou de Sant Guim de Freixenet o el Castell de Focs de Sanaüja, tots símbols de la identitat segarrenca i que conformen el caràcter i forma de ser dels seus habitants.
La Segarra és per sucar-hi pa
El Consell Comarcal de la Segarra ha engegat la campanya 'Per sucar-hi pa' per promoure els productes gastronòmics de la comarca i, durant aquest mes d'agost, en el marc del projecte '12 mesos, 12 paisatges', s'han dut a terme diverses activitats i accions per popularitzar encara més el blat segarrenc, l'aliment que, probablement, representa millor la comarca. Per alguna cosa a la Segarra se la coneix com 'el graner de Catalunya', oi?
Com dèiem, no es pot entendre la Segarra sense el blat. El cultiu d'aquest cereal ha marcat el tarannà i la forma de vida de la seva gent. Tant és així que la Segarra compta amb varietats pròpies i històriques de blat, com per exemple el xeixa o el Florenç 90. De fet, passejant per alguns pobles de la comarca com Cervera o Tarroja és fàcil trobar forns que segueixen mètodes tradicionals, on la farina local és la protagonista i on cada pa és gairebé una obra d’art.
Però la farina de la Segarra dona molt més que pa. És l’ànima de les coques de recapte, de les coques ensucrades que es comparteixen en festes majors, de postres que han passat de generació en generació o de tortells per a les grans ocasions. Aquestes elaboracions expliquen una manera d’entendre la cuina: aprofitar el que la terra ofereix, treballar amb productes de temporada i mantenir viu un receptari que parla de comunitat i identitat.
Degustar aquesta gastronomia és, en realitat, fer un viatge en el temps i pel territori. És assaborir un cereal cultivat amb tècniques respectuoses amb el medi ambient, transformat per mans expertes que coneixen el valor de cada gra. És descobrir que darrere d’una simple llesca de pa amb tomàquet o d’una coca casolana hi ha camps d’espigues daurades, les tradicionals cabanes de volta i les vivències dels pagesos que han mantingut viu el llegat del blat segarrenc.
Un patrimoni viu que cal tastar, gaudir i, sobretot, preservar.
Si vols fugir del turisme de masses i connectar amb la natura...
Si estàs buscant una destinació rural, allunyada de les masses i del turisme de platja, la Segarra és el que estàs buscant. Hi ha molts camins i rutes a fer, tant a peu com en bicicleta. És el cas, per exemple, de la fantàstica ruta que pots fer recorrent els Castells del Sió.
És una proposta més tranquil·la i gastronòmica que et permet descobrir els paisatges daurats de la comarca, conèixer el patrimoni rural i tastar el pa fet amb varietats locals.
Bé, com veus, de coses a fer n'hi ha moltes, només cal que t'hi acostis, la Segarra t'espera amb els braços ben oberts. Viatja al cor de Catalunya, viu-la amb tots els sentits, deixa't captivar per la seva història, pels seus sabors i per la calma dels seus paisatges.