Els hotels i els diferents allotjaments han canviat un munt des de l'inici de la pandèmia de la Covid-19. Tot i que els hotels han augmentat els seus protocols de neteja, és important ser prudent quan us allotgeu en un lloc diferent de casa vostra. Al cap i a la fi, tot i que un hotel pugui anunciar tot el reguitzell de mesures amb què cal complir les exigències sanitàries, pot ser que no les acabi complint.  En aquest article de La Gandula, la secció estiuenca d'ElNacional.cat, t'expliquem quines són les zones més brutes d'una habitació d'hotel. Estigues ben alerta!

❓ Què et pots emportar de l’habitació d’un hotel (i què no)?
 

1. Taulell del bany i l'aixeta

Abans de la pandèmia, la preocupació més gran era posar-se malalt pels bacteris escampats pel bany. Un estudi de setembre de 2020 de la revista Emerging Infectious Diseases va trobar gèrmens COVID-19 a les superfícies d'habitacions d'hotel sense netejar on s'havien allotjat els hostes que després van donar positiu a la malaltia. Un dels punts crítics? L'aixeta. El taulell del bany i les aixetes de vegades es poden netejar amb el mateix drap que s'utilitza per netejar el vàter, transferint així els gèrmens de la matèria fecal al taulell i les aixetes. Això pot provocar infeccions gastrointestinals. També pot haver-hi virus persistents a les superfícies. Avui dia, aquests virus també poden incloure COVID-19. Pitjor encara, els mateixos draps es poden emprar d'una habitació a una altra.

2. El comandament a distància

Alguns hotels diuen específicament que les superfícies d'alt tacte, inclòs el comandament del televisor, es netegen a fons, però ho són realment? L'informe de l'edició interior del 2020 va trobar que als hotels que van investigar, els comandaments de televisió no sempre es netejaven. I a més de la COVID-19, el bacteri E. coli pot ser un problema als comandaments a distància de la televisió dels hostes de l'hotel que no es renten les mans després d'anar al bany. Així doncs, el millor consell és tapar el comandament amb una bossa de plàstic fina per apagar i encendre el televisor i per canviar de canal.

3. El telèfon

Els telèfons de les habitacions d'hotel són un imant per als virus i bacteris, ja que són elements que tothom se'ls posa a la cara i molt a prop de la boca. Amb el risc de Covid-19, i de molts altres gèrmens, el millor és no utilitzar el telèfon de l'habitació o, si l'has d'utilitzar, posar-lo a l'altaveu. Més enllà de Covid, s'ha trobat SARM en telèfons i comandaments a distància, que poden causar infeccions cutànies perilloses. A més a més, els telèfons també poden tenir E. coli i virus respiratoris de persones que tenen el telèfon a prop de la boca i la cara. No et perdis aquests senyals d'advertència quan estàs a punt d'allotjar-te en un mal hotel.

4. La màquina de fer cafès

Les cafeteres poden albergar virus de floridura i respiratoris. En un estudi publicat a Scientific Reports, investigadors de la Universitat de València van trobar bacteris en nou màquines Nespresso que només havien estat fetes servir durant un any. Moltes cafeteres de l'habitació s'han eliminat per la seguretat de la Covid, però si la vostra habitació en té una, és millor no utilitzar-la i dirigir-vos al vestíbul de l'hotel per prendre aquesta tassa de cafè al matí.

5. La targeta clau de l'habitació

Aquí teniu una cosa que toqueu diverses vegades al dia com a hoste de l'hotel i que mai no us ho heu pensat dues vegades fins ara: la targeta clau de l'habitació. Abans de la pandèmia, mai no es van desinfectar, de manera que tenien tants gèrmens com diners. Avui en dia, els estàndards de la indústria i els científics recomanen la desinfecció de les targetes clau entre hostes, tot i que encara hauríeu de fer la vostra pròpia neteja. Però si s'ofereix el registre d'entrada i les claus mòbils a les quals s'accedeix a través del telèfon mòbil, aprofiteu-ho per reduir encara més el risc.

6. Catifes

Fins i tot si la neteja s'aspira a fons entre els hostes, d'acord amb les directrius de Covid, probablement encara no netegen les catifes després de cada ús, i els gèrmens hi poden perdurar. Tot i que es recomana netejar catifes i catifes, no especifiquen amb quina freqüència fer-ho. A més a més, la Covid podria introduir altres desagradables virus a les sabates i les rodes de la maleta de diversos convidats. Segons els experts, les catifes són caldo de cultiu de bacteris i gèrmens. Mai no deixeu que els vostres fills s'asseguin, s'estiguin o juguin a la catifa, i porteu sempre mitjons o sabatilles.

7. Aire condicionat

Tot i que ens hem centrat en les superfícies més brutes de les habitacions d'hotel, l'aire condicionat de la vostra habitació pot ser el més perillós que us trobeu. La investigació ara mostra que la forma principal de propagació del virus és a través de l'aire, i la transmissió des de les superfícies és secundària. Tot i que la major part de la transmissió per l'aire es produeix per contacte proper, és possible que els edificis amb ventilació inadequada també puguin ser culpables. Així que si teniu cap dubte sobre si la ventilació està actualitzada, pregunteu a la direcció de l'hotel. Més enllà de la Covid, les ventilacions poden contenir floridura, que pot causar problemes respiratoris. Si les finestres de l'habitació de l'hotel s'obren, fes-ho tan aviat com entris a l'habitació per ventilar el lloc. Per estar més segur, és possible que també vulgueu portar un purificador d'aire portàtil.

Aquest article sobre la seguretat i neteja dels hotels no és l'únic que et trobaràs a La Gandula. En tenim molts per a tu, perquè viatges amb tranquil·litat i des de ElNacional.cat volem que ho facis amb els millors consells i ajudes possibles. Com fer una maleta ideal per viatjar optimitzant l'espai o com organitzar un viatge low-cost perfecte o quins són els avantatges de viatjar sola. Encara queda una mica per acabar les vacances, així que per últim, et deixem amb una llista de 7 hotels amb encant a Catalunya que no et pots perdre.