Marxar de vacances comporta un seguit de despeses que no tothom es pot permetre. Per norma, viatjar es considera una pràctica no precisament econòmica. L’objectiu d’aquest article estiuenc de La Gandula és trencar aquest mite i demostrar que els viatges low cost (o viatjar barat) és una realitat a l’abast de tothom. Hi ha qui es pot permetre fer diversos viatges l’any sense mirar massa la butxaca, altres opten per fer un sol viatge a l’any amb totes les comoditats possibles, i després hi ha un tercer grup que prefereix fer escapades sovint ajustant-se a un pressupost low cost.

🚶‍♀️ 10 avantatges de viatjar sola i els millors consells per fer el teu primer viatge en solitari

💸 La llista de països on és obligatori (i no) donar propina: tot el que necessites saber
 

Destinacions diverses
Destinacions diverses  / Unsplash

Com organitzar un viatge limitant les despeses pas per pas. Què cal fer?

 

Tria una destinació. El millor aliat per fer un viatge econòmic és la flexibilitat. És important que tinguis una àmplia disponibilitat de dates i descartis aquelles més demandades, com el mes d’agost, la Setmana Santa o els festius de Nadal. El viatger baix cost ha d’anar una mica a contracorrent i evitar destinacions de moda o amb alta demanda.

Aconsegueix el vol més econòmic. A l’hora de comprar un bitllet d’avió, un bon consell és fer-ho directament a la pàgina de l’aerolínia. Tingues les alertes activades, pots trobar veritables gangues, en incògnit (dimarts els preus acostumen a ser més econòmics) i amb una VPN.

En el cas que facis un viatge llarg, el millor és adquirir un bitllet pel país més barat. Els vols amb escales poden ser més econòmics, així com els aeroports secundaris.

Mapa
Mapa  / Unsplash

Planifica els trasllats i estudia’t bé el transport intern, ja sigui metro, autobusos, trens... (recorda que els trajectes nocturns amb tren acostumen a ser més econòmics). I no oblidis explorar totes les opcions, com ara l’autoestop. Hi ha països on és una pràctica habitual i molt estesa.

Escull l’allotjament. No és una tasca difícil, però sí que és cert que és on solem gastar la major part del pressupost. No cal renunciar a la comoditat, potser només parcialment. Hi ha moltíssimes opcions econòmiques més enllà dels hotels, com ara càmpings, albergs juvenils, cases particulars que podem trobar amb Airbnb i inclús gratuïtes com l’opció del Couchsurfing (dormir al sofà d’algú que no li fa res que ocupem casa seva).

També hi ha l’opció de treballar unes hores a canvi de l’allotjament, fer intercanvi de cases o el House Sitting on t’allotges gratis a una casa a canvi de vigilar-la, cuidar els animals de companyia i regar les plantes, per exemple. Està clar que la tecnologia ha facilitat molt la vida del viatger.

Alberg juvenil
Alberg juvenil  / Unsplash

Ajusta el pressupost general i tria’n un de diari. Decideix quants diners vols invertir en aquest viatge i crea un pressupost general. Posteriorment, és recomanable decidir de quants diners disposem al dia. Apunta totes les despeses que vagis tenint. És una bona manera d’adonar-los en què els gastem i d’evitar cometre errors en el futur.

Opta per l’equipatge lleuger. Oblida’t de facturar la maleta. Amb una motxilla de 10 quilos hauria de ser suficient per dur tot el necessari. T’estalvies el cobrament d’extres a l’aeroport. Val a dir que l’època de l’any i la meteorologia en condicionen molt l’espai i el pes. És preferible que duguis posada la roba i el calçat més voluminós. Sovint, quan preparem la bossa, tendim a omplir-la de coses “per si de cas” i és un error, perquè després no acostumem a fer-les servir. Molt millor anar lleugers i triar els imprescindibles. A més, ens estalviem problemes amb les companyies aèries, com ara la pèrdua de maleta i el temps d’espera per recollir-la o facturar-la.

LA GANDULA BO! (17)
Una noia viatgera amb una motxilla / Unsplash

Menja de manera sana sense arruïnar-te. Aquí toca renunciar al postureig de les xarxes socials. Substitueix els restaurants pel supermercat. És glamurós? No especialment, però si la idea és fer un viatge econòmic, toca retallar despeses. Fruita, amanides, entrepans preparats són bones opcions per comprar als supermercats o mercats, i sempre hi ha l'opció d’organitzar un pícnic en alguna zona verda. Tanmateix, dur una dieta equilibrada serà més complicat. Recorda, compra a les botigues locals i organitza’t per no haver de menjar als aeroports, que acostumen a tenir els preus disparats.

Si viatjar t’apassiona, que els diners no siguin un impediment. Viatjar de manera low cost és possible amb temps, organització i molta planificació. Ves preparant la bossa i decidint quina serà la pròxima destinació, la vida és massa curta i hi ha massa món per explorar. I el millor consell, a viatjar se n’aprèn viatjant.

T'han agafat ganes de viatjar després de llegir aquest article? A la Gandula trobaràs altres textos que t'inspiraran a recórrer el món (o Catalunya). I si tens por a volar, aquest article et pot donar un cop de mà. També n'hi ha d'altres amb curiositats com aquest que t'explica les deu coses que revelen que ets un català fent turisme.