Des de la seva creació l'any 2009, WhatsApp ha esdevingut una eina indispensable en la comunicació diària per a gairebé totes les persones. Part del seu èxit és que es tracta d'una App força senzilla, el que permet que tota mena de persones puguin fer-ne ús. Així i tot, a poc a poc ha anat evolucionant i això fa que hagi canviat força des del 2012, incorporant millores que faciliten molt la comunicació i la interacció entre persones. La darrera millora es posarà en funcionament aquest mes de març. Després de més d'una dècada de servei, WhatsApp està a punt d'implementar el canvi més significatiu en la seva història.
 

📳 Correu, SMS o WhatsApp: la principal amenaça per al robatori de dades bancàries

📱Calçots, carxofes o espinacs: les emoticones gastronòmiques que falten a WhatsApp
 

El canvi de WhatsApp que revolucionarà la comunicació

La novetat que WhatsApp, propietat de Meta, implementarà aquest 6 de març és la interoperabilitat, és a dir, la possibilitat que els usuaris puguin enviar missatges a altres plataformes de missatgeria com Telegram, Signal, possiblement iMessage, Facebook Messenger, Skype, i Google Messages sense haver de sortir de l'aplicació. A

Aquesta funcionalitat també permetrà rebre missatges d'aquestes plataformes, marcant un abans i un després en la forma com es comuniquen els usuaris a través de diferents serveis de missatgeria.

Què es podrà fer i què no amb la interoperabilitat a WhatsApp

La interoperabilitat s'iniciarà amb l'enviament de textos, àudios, fotos, vídeos i altres arxius entre usuaris individuals. En el futur, es preveu afegir altres funcionalitats ja existents en WhatsApp, com trucades i xats grupals.

Aquesta nova funció serà opcional, permetent als usuaris triar si volen utilitzar-la. Aquells que optin per aquesta funcionalitat veuran una nova interfície en la seva safata d'entrada, que inclourà una secció separada per a "xats de tercers" amb usuaris d'altres aplicacions.

Si penses que la interoperabilitat de WhatsApp no suposarà un canvi a la teva vida, t'equivoques. Aquí tens uns exemples pràctics de com et pot ajudar a millorar les comunicacions. 

  • No hauràs de tenir mil aplicacions al mòbil. Telegram, Signal, Facebook Messenger... Si tens amics, familiars o companys de feina que prefereixen utilitzar plataformes diferents del WhatsApp no necessitaràs tenir múltiples aplicacions per parlar amb ells (ni tampoc haver de recordar quina plataforma utilitzen). Podràs comunicar-te amb ells directament des de WhatsApp. 

  • Serà molt més fàcil planificar reunions o trobades. Quan organitzis esdeveniments o reunions, podràs comunicar-te amb tots els participants, independentment de la plataforma de missatgeria que utilitzin. Això facilitarà la coordinació, ja que podràs enviar recordatoris, actualitzacions o canvis en els plans sense haver de canviar d'aplicació i replicar el missatge.

  • Serà més fàcil comunicar-te en projectes de treball col·laboratiu: En entorns de treball on els membres de l'equip utilitzen diferents eines de comunicació, la interoperabilitat de WhatsApp permetrà compartir informació, arxius, i actualitzacions de projecte de manera eficient amb tots els integrants, independentment de la seva plataforma predilecta. Això millorarà la col·laboració i optimitzarà els fluxos de treball.

  • Un millora en cas d'emergències i comunicacions importants: En situacions d'emergència o quan necessitis comunicar-te amb algú urgentment, no hauràs de perdre temps preguntant-te o recordant quina aplicació utilitza la persona. Podràs contactar amb ella immediatament des de WhatsApp, assegurant que el missatge arribi el més ràpid possible.

És segura la interoperabilitat de WhatsApp

Aquesta iniciativa respon a la nova Llei de Mercats Digitals de la Unió Europea, que busca fomentar la competència justa entre els gegants tecnològics, establint un marc de cooperació entre plataformes de missatgeria instantània. Moltes persones poden preguntar-se si es mantindrà el xifrat d'extrem a extrem entre plataformes i el cert és que la llei imposa una sèrie d'obligacions i prohibicions per assegurar aquest objectiu.

La seguretat i la privacitat dels usuaris continuaran sent prioritats, amb el manteniment del xifrat d'extrem a extrem. Això garanteix que la comunicació entre plataformes serà tan segura com la comunicació dins de la mateixa plataforma de WhatsApp. El calendari establert per la Unió Europea indica que la interoperabilitat de missatges de text entre usuaris individuals començarà el 6 de març, amb una futura expansió a missatges de text en grup i finalment a trucades i videotrucades individuals i grupals entre diferents aplicacions en els anys vinents.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!