La disparitat al futbol femení també estarà present a la final de la Women's Champions League de Göteborg. Un camí que avança, però ho fa lentament. L'assistència, per primer cop en tota la competició, del VAR, o jugar una final sense públic són algunes de les diferències que la UEFA passa per alt en la final europea entre el FC Barcelona i el Chelsea.

Göteborg, sense públic

Finalment, la final de la Women's Champions League es disputarà sense públic, a diferència de la final europea masculina. Tot i les dificultats i les restriccions provocades per la pandèmia, la UEFA no ha posat els mateixos esforços en les dues finals. Les dues ciutats on inicialment s'anaven a disputar les finals de la Champions, Estambul i Göteborg, han quedat finalment afectades per les restriccions, fet que comportava l'absència de públic. Mentre que la final entre el Manchester City i el Chelsea finalment ha estat traslladada a Porto, país que permet l'entrada de públic als estadis, la final entre el Barça i el Chelsea s'ha mantingut a la ciutat sueca i a porta tancada.

El fet ha molestat les jugadores del Barça i així ho han expressat en les declaracions prèvies a la final. Alèxia Putellas ha denunciat que es podria haver fet alguna cosa perquè les aficions d'ambdós conjunts gaudissin de la final. La segona capitana culer explica que la UEFA podria haver fet un esforç com també s'ha fet en la final masculina.

VAR, per primer cop a la competició europea

Per primer cop en una competició europea l'àrbitra disposarà de l'ajuda del VAR. Després de disputar totes les fases de la competició sense assistència, la gran novetat a la final de Göteberg és que la col·legiada alemanya, Riem Hussein, estarà acompanyada del VAR per primera vegada en un partit femení europeu.

PSG Barça Femení Graham Hansen / FCB

Graham Hansen, en una acció en el partit davant el PSG / FC Barcelona

Una altra diferència entre les dues màximes competicions europees. Mentre el torneig masculí es disputa des de la fase de grups amb VAR, les jugadores que han passat per la Champions sense videoarbitratge. Haver comptat amb l'àrbitre assistent podria haver evitat polèmiques com les del Paris Saint Germain-Barça on l'àrbitra va errar en diferents ocasions, però la falta de VAR va impedir repensar-se les accions.

Diferència abismal entre els diners que reparteix la UEFA

Una altra diferència que està sent comentada en la prèvia a la final de la Champions femenina és la diferència salarial entre els jugadors i les jugadores que disputen la competició europea. La diferència és abismal entre les recompensa que dona la UEFA a uns i altres participants. 

Segons informa Sport, mentre que els clubs masculins recullen un total de 15.250.000 d'euros, els clubs amb equips femenins només reben 70.000 euros. Si parlem dels equips finalistes, el conjunt masculí que aixequi aquesta temporada el títol europeu, ingressarà 82,5 milions només en concepte de premis, mentre que el conjunt que es porti aquest diumenge el Barça-Chelsea, s'emportarà 460.000 euros, un 0'55% del que es portarà un equip masculí.

Mariona Barça Femenino

Mariona Caldentey en una jugada del partit contra el Manchester City / FC Barcelona

És cert que s'ingressa el que es genera, i que el que fins al moment genera el futbol femení està lluny del que genera el masculí. Però començar a tractar a les futbolistes amb igualtat des de les institucions, seria una bona opció per seguir creixent i arribar a aconseguir una igualtat, o almenys una menor diferència, també en aspectes econòmics.

 

Imatge principal: una acció del partit entre el Barça i el PSG al Johan Cruyff / FC Barcelona