"S'han cansat de xiular ximpleries durant tota la Copa Amèrica i avui no li han xiulat un penal a Otamendi. És per analitzar-ho. Tant de bo que la Conmebol faci alguna cosa, perquè nosaltres hem fet un sacrifici enorme. Igualment, no crec que faci res perquè ho maneja tot Brasil". Qui parla és Leo Messi, a la Copa Amèrica de 2019. I pel que sembla, com el crac argentí intuïa, la Conmebol no ha fet res.

I és que la passada matinada el Brasil ha guanyat Colòmbia en un partit que ja forma part de la història de la Copa Amèrica, per malament. Amb totes les suspicàcies apuntant cap a un presumpte favoritisme arbitral cap a la canarinha, que a sobre es va convertir en amfitriona de la nit al dia per la pandèmia del coronavirus, a la competició només li faltava un partit així perquè tots els dits tornin a apuntar cap a la Conmebol. Torna el VAR-sil.

Colòmbia s'avança amb un golàs

Després de vèncer sense problemes Veneçuela i el Perú, el Brasil s'enfrontava a Colòmbia, que malgrat que ha començat malament la competició estava cridada a competir-li la primera posició del grup. I no es va tardar a apreciar que Neymar i companyia haurien de suar sang si volien sumar els tres punts.

Els cefeters, molt ben posicionats i molt intensos en totes les jugades dividides, van lligar de mans al Brasil, i només començar es van avançar al marcador amb un golàs espectacular de Luis Diaz.

Polèmica i remuntada

Van anar passant els minuts i tot semblava indicar que el Brasil no aconseguiria ni tan sols empatar. Sense espais i sense ritme davant d'una Colòmbia ben posicionada. Fins que en el minut 78 va arribar la jugada polèmica. El Brasil intenta una combinació ràpida i una passada dolenta torna a peus d'un jugador del Brasil en rebotar en l'àrbitre, Néstor Pitina. Davant de les queixes dels colombians, que consideren que el joc ha de parar-se i reiniciar-se amb un bot neutral, el Brasil segueix l'acció, que acaba amb el gol de Firmino.

Brasil Colòmbia Copa Amèrica EFE

Els jugadors del Brasil, celebrant la remuntada / EFE

I és que el reglament és clar: si la pilota impacta en l'àrbitre i tot seguit un equip inicia una jugada d'atac el joc ha de ser aturat.

Les protestes, és clar, són aïrades i s'allarguen. L'àrbitre, en lloc d'intentar acabar el partit de la millor manera possible, decideix allargar el partit 10 minuts i per a desgràcia per a la imatge de la competició, Casemiro marca el 2-1 en el minut 100.

"Ens quedem aturats perquè la regla és que si li dona l'àrbitre, es repeteix. Aquest gol descompon tot el treball i l'esforç que estava fent l'equip. És lamentable", va afirmar Cuadrado després del partit. Les suspicàcies han tornat a la Copa Amèrica.

Imatge principal: els jugadors de Colòmbia, protestant a l'àrbitre Néstor Pitina la seva polèmica decisió / EFE