Últim dia del 2020. Per fi. S'acaba un any desastrós en el món per culpa de la pandèmia del coronavirus, però és que en el cas concret del Barça ha estat un drama absolut. La destitució d'Ernesto Valverde, el cas Barçagate de les xarxes socials, la desfeta de Lisboa, el burofax de Leo Messi, els regals de Luis Suárez i Rakitic, el vot de censura i la dimissió de Josep Maria Bartomeu i la seva junta directiva han estat els exemples més destacats a l'entitat culer.

Prescindir de Valverde

Aquest va ser un dels grans errors per part de Bartomeu. L'Atlètic de Madrid acabava d'eliminar el Barça de la Supercopa d'Espanya i el president va considerar que s'havia acabat l'etapa de Valverde. L'extremeny era un entrenador molt estimat entre el vestidor i durant els dos anys i mig que hi va ser, es va poder veure la superioritat dels blaugrana a la Lliga, però amb l'assignatura pendent de la Champions.

Ernesto Valverde entrenament arabia saudita Barca efe

Valverde durant un entrenament / EFE

El balanç van ser quatre títols: dues Lligues, una Copa del Rei i una Supercopa d'Espanya; però la paciència del màxim mandatari es va esgotar i Valverde es va convertir en el primer tècnic destituït en plena temporada des del 2003. Els jugadors no van acabar d'entendre aquesta decisió d'una junta que començava a tremolar.

El 'Barçagate'

És un dels majors escàndols de tota la història del Barça. La Cadena SER va destapar que el club hauria pagat a una empresa per desprestigiar jugadors, exjugadors, candidats a la presidència i defensar Bartomeu.

Va ser llavors quan vam conèixer el nom de l'empresa I3 Ventures, que s'encarregava de gestionar desenes de comptes a Facebook i Twitter que tenien l'objectiu d'erosionar l'entorn blaugrana i enfortir la junta. Les primeres informacions asseguraven que l'entitat hauria pagat 1 milió d'euros per aquests serveis, però després el Barça va afirmar que no haver-hi corrupció.

Bartomeu FC Barcelona

Bartomeu durant un discurs / FCB

Recordem que aquest cas, segueix en secret de sumari malgrat que el club ja ha enviat tota la documentació que van demanar. El secret de sumari s'ha prorrogat per quarta vegada.

Crisi institucional: sis directius dimiteixen

El cas de les xarxes socials va fer molt mal i la junta es va començar a fracturar (ja va passar l'1 d'octubre del 2017 també). Emili Rousaud, Enrique Tombas, Silvio Elías, Josep Pont, Maria Teixidor i Jordi Calsamiglia van presentar la seva dimissió. Dies després d'aquesta notícia, Rousaud, ara precandidat a les eleccions, va afirmar que "algú havia posat la mà a la caixa".

Emili Rousaud FC Barcelona EFE

Rousaud va dimitir i ara és precandidat / EFE

Lisboa: el canvi de cicle

L'arribada de Quique Setién va ser contraproduent i l'equip cada vegada va anar a menys. Els blaugrana van regalar la Lliga al Madrid, van caure eliminats de la Copa i van ser humiliats a la màxima competició. El 2-8 contra el Bayern havia de suposar un foc nou a l'entitat, però la gestió una vegada més de Bartomeu va ser nefasta.

gol kimmich bayern barça EFE (2)

El Barça-Bayern de Champions / EFE

Luis Suárez va ser acomiadat de la pitjor manera possible i va marxar gratis a l'Atlètic de Madrid, un rival directe que ara mateix són els líders del campionat domèstic. Rakitic i Arturo Vidal tampoc van fer caixa i es va decidir que hi havia pressa per a reduir els alts salaris i malvendre. Al final, el canvi de cicle no va ser nou del tot i en la vigent temporada ha entrat molta gent nova.

El burofax de Messi

Per si no n'hi havia prou amb tota aquesta crisi, Leo Messi anuncia per burofax que volia marxar del Barça. Així de contundent. El capità volia abandonar el club de la seva vida, cansat dels desastres europeus i en què no veia un projecte guanyador.

messi koeman barça valencia efe

Messi, trist / EFE

Bartomeu es va acollir a la lletra petita del contracte i Messi no va voler anar a judici. L'argentí s'ha quedat a la força en aquesta campanya de transició que és una muntanya russa. Ara mateix, les aspiracions per la Lliga estan molt complicades i a Champions s'hauran d'enfrontar contra el PSG.

El futur del '10' és tota una incògnita i les seves últimes declaracions diuen que esperarà al pròxim president per veure quin és el projecte.

Un vot de censura històric

Jordi Farré, un altre dels precandidats als comicis, va impulsar un vot de censura que es va convertir en històric. Necessitaven 16.500 firmes i van aconseguir més de 20.000 suports gràcies a la feina de la plataforma de Més que una moció. Aquestes dades van significar la mobilització dels socis en plena pandèmia i van demostrar que estaven en total desacord amb Bartomeu i la seva junta. Abans de celebrar-se el referèndum, el president i els directius van fer les maletes per marxar.

Representants moció censura amb les firmes a Can Barça / Sergi Alcàzar

Els impulsors celebren el vot de censura / Sergi Alcàzar

Dimissió de Bartomeu i la junta

"Comunico la meva dimissió i la de la meva directiva. És una decisió meditada, serena, consultada i acordada per tots els companys de junta que m'han acompanyat els darrers anys amb fidelitat i que han fet tantes renúncies pensant en el Barça", va dir Bartomeu en el seu últim discurs.

Josep Maria Bartomeu trist cotxe barca EFE

Bartomeu, el dia de la dimissió / EFE

Aquestes van ser les últimes paraules de Bartomeu en públic i ara mateix es manté en un absolut silenci. En el seu al·legat, va acusar la Generalitat d'"irresponsables" i van dir que "no es volien aferrar al poder".

Una Gestora acomodada

Amb la dimissió, va arribar la Comissió Gestora, presidida per Carles Tusquets, que va comunicar que convocarien com més aviat millor les eleccions, però el cert és que estaran tres mesos al poder quan els comicis es podrien haver realitzat abans de la data prevista.

Carles Tusquets FC Barcelona

Tusquets, president provisional / FCB

Eleccions: 24 de gener

Les eleccions a can Barça seran el pròxim 24 de gener de 2021 en 10 seus per evitar les aglomeracions i ara mateix els precandidats estan lluitant per superar el tall de firmes. En la cursa hi ha: Joan Laporta, Víctor Font, Agustí Benedito, Toni Freixa, Lluis Fernández Alà, Jordi Farré, Emili Rousaud, Pere Riera i Xavier Vilajoana.

  presentacio candidatura laporta barca - maria contreras coll

Laporta, un dels grans favorits per guanyar les eleccions / Maria Contreras

El 2020 no podia acabar d'una altra manera que amb una nova ensopegada i així va ser. El Barça tenia la possibilitat de situar-se tercer a la Lliga, però va decidir empatar contra l'Eibar en el Camp Nou, el dia que es va lesionar de gravetat Philippe Coutinho. El 2021 no pot ser pitjor, o sí, veurem.

 

Imatge principal: Messi el dia de la desfeta a Lisboa / EFE