Josep Maria Bartomeu i la seva junta directiva han presentat la seva dimissió i deixen el Barça. Bartomeu i els seus directius s'han quedat sense arguments després que la Generalitat no veiés problemes per celebrar el vot de censura i la decisió ha estat abandonar l'entitat blaugrana.

"Decisió meditada, serena, consultada i acordada"

"Comunico la meva dimissió i la de la meva directiva. És una decisió meditada, serena, consultada i acordada per tots els companys de junta que m'han acompanyat els darrers anys amb fidelitat i que han fet tantes renúncies pensant en el Barça", ha començat Bartomeu la seva compareixença d'uns 30 minuts aproximadament i que no ha acceptat preguntes dels periodistes.

Bartomeu critica el Govern i l'acusa: "Irresponsables"

Bartomeu s'ha mostrat molt crític amb el Govern de la Generalitat i els ha acusat de "no donar al Barça el mateix que han aconseguit ells del Govern central". "Estàvem obligats a convocar el vot de censura avui mateix perquè si no incomplim els nostres estatuts. La Generalitat no fa cap esment a la nostra petició per tenir 15 dies per organitzar una votació de difícil logística. Tampoc de la data de la votació. La Generalitat s'ha rentat les mans sense pensar en les conseqüències", ha comentat el ja expresident.

"La decisió de la Generalitat és irresponsable. No trobo cap altre qualificatiu que irresponsable. Hem de ser responsables, per la qual cosa no podem convocar el vot de censura en aquestes circumstàncies", ha explicat Bartomeu. A més, ha dit que el vot de censura no se celebra aquest cap de setmana al·legant l'actual situació de la pandèmia i que el més important és la salut dels socis.

Per què no han plegat abans?

És una de les preguntes que s'ha fet el mateix Bartomeu aquesta nit i ha donat els motius. "Després de l'eliminació a la Champions, el més fàcil era dimitir, però calia prendre decisions inajornables per la situació del club. No podíem deixar el club en mans d'una Comissió Gestora", ha comentat.

Josep Maria Bartomeu mascareta Palau EFE

Bartomeu a la llotja, amb mascareta i mirant el mòbil / EFE

És llavors quan Bartomeu ha tret pit de la seva gestió: "Qui hauria defensat la continuïtat de Leo Messi? L'adeqüació dels salaris? El canvi d'entrenador? Vam entendre que per responsabilitat havíem d'assumir aquestes decisions. No ens volíem aferrar al poder".

"S'ha insinuat que teníem interessos ocults"

Bartomeu ha manifestat que ha rebut insults i ha denunciat que han patit "insinuacions falses en referència a interessos ocults justificats per interessos polítics i electorals. Se m'ha insultat, amenaçat a mi, a la meva família i a tots els meus companys". 

Bartomeu ha fet balanç d'aquests anys i ha dit que "ha estat un honor poder servir al meu club". L'expresident ha reivindicat que han estat uns referents a impulsar el paper de la dona al món de l'esport amb l'equip femení. Un dels únics errors que ha acceptat és que la renovació del primer equip s'hauria d'haver fet abans. 

Bartomeu ha sorprès a tothom amb l'anunci de l'acceptació a la participació del Barça a una Superlliga europea i ha defensat que el Barça és el "club més estimat del món".

Bartomeu i la junta abandonen el club després d'arribar el 2010

El president del Barça tenia dues opcions: abandonar el vaixell blaugrana o quedar-se a la cadira i decidir afrontar el vot de censura impulsat per Jordi Farré i coordinat per la plataforma Més que una Moció. Després de mesos d'incògnita, han optat per la primera opció. Les tàctiques de Bartomeu per ajornar, i inclús suspendre, el referèndum han quedat en paper mullat.

Bartomeu FC Barcelona

Bartomeu durant la roda de premsa d'aquest dilluns abans de renunciar al càrrec / FCB

La posició ferma del Govern ha obligat, al final, que Bartomeu i la seva junta decidissin marxar del Barça després d'arribar el 2010 de la mà de Sandro Rosell. Recordem que Bartomeu ha estat el màxim mandatari de l'entitat durant sis anys i mig després d'assumir el càrrec un cop va renunciar Rosell.

Quin és el següent pas?

El Barça entra en un nou escenari ara mateix i el següent pas al club serà que entra a manar una Comissió Gestora que tindrà el principal objectiu de convocar unes eleccions. Aquestes eleccions no es poden celebrar més enllà del mes de gener de 2021 i és que la Comissió té un màxim de tres mesos per convocar els comicis.

Josep Maria Bartomeu Florentino Perez llotja Camp Nou directius Barca Madrid EFE

Bartomeu a la llotja del Camp Nou durant el Clàssic, el seu últim partit com a president / EFE

Sorprenen les declaracions que va fer Bartomeu ahir mateix en la roda de premsa. El president va dir que "no hi havia motius" per presentar la dimissió. Un dia després, marxen del club. Molts aficionats reclamaven la seva sortida des de feia mesos i amb més força després de l'humiliant 2-8 a Lisboa. Ara aquests seguidors culers celebren per les xarxes socials la notícia.

En clau barcelonista ja hi ha hagut les primeres reaccions pocs minuts després de l'anunci. Una de les primeres ha estat de l'expresident Joan Laporta. "Ja era hora! Per fi s'obren els camins per refer el Barça! Visca el Barça", ha escrit Laporta, que encara no ha especificat si es presentarà a les eleccions. De moment, els que han presentat la seva candidatura són Víctor Font, Toni Freixa, Agustí Benedito, Lluis Fernández Alà i Jordi Farré.