Fa temps que la Federació Internacional d'Automobilisme (FIA) analitza l'ús per part d'algunes escuderies de sistemes que flexibilitzen els alerons, la qual cosa aporta una notable ajuda aerodinàmica. De fet, tal com apunta aquest dimecres El Confidencial, diversos rumors assenyalen que Aston Martin va ser un dels primers equips a ser alertats per la FIA, fins al punt que els enginyers van haver de dur a terme modificacions en l'AMR23, uns canvis que explicarien per què l'automòbil de Fernando Alonso va reduir el seu rendiment inicial.
"Alguns equips tenen components adjacents entre si que tenen un moviment bastant alt, però no llisquen alhora, perquè aquestes àrees estan cobertes amb material de goma. No considerem que això sigui acceptable i, per aquesta raó, hem fet un aclariment", ha explicat en una entrevista Nikolas Tombazis, responsable tècnic de monoplaces de la FIA.
Revisions a Singapur
La investigació es va iniciar en el Gran Premi de l'Azerbaidjan, quan la FIA va detectar que algunes escuderies, entre elles Aston Martin, s'estaven ultrapassant amb la flexibilitat dels alerons, una pràctica prohibida. És per això que abans de la cita dels Països Baixos es va concretar la presència d'una directiva tècnica per analitzar el tema a fons, fins i tot decretar un estudi exhaustiu en el pròxim Gran Premi de Singapur.
"En la pista, obrirem un dels seus components i veurem què hi ha, o estudiarem els dissenys en CAD per comprendre millor com treballen els diferents elements", ha afegit Tombazis.
Una 'trampa' d'enginyeria
En un món tan competitiu com és la Fórmula 1, els enginyers busquen totes les formes possibles de millorar el rendiment dels monoplaces, encara que només sigui per guanyar unes dècimes de segon o una fiabilitat més gran. El fet de variar la flexibilitat dels alerons, siguin els posteriors o els anteriors, provoca un canvi molt important en la càrrega aerodinàmica, ajudant que els automòbils s'agafin millor l'asfalt en les corbes més exigents. A més, quan el monoplaça redueix la velocitat, augmenta la càrrega aerodinàmica i es redueix el subviratge.
En aquest sentit, el Reglament Tècnic de la FIA és clar, com es pot apreciar al seu article 3.2.2.: "Tots els components amb influència en el rendiment aerodinàmic han de ser rígidament assegurats i immòbils amb referència al quadre de referència definit en l'art 3.3. En conseqüència, aquests components han de produir una superfície uniforme, sòlida, dura, contínua i impermeable sota totes les circumstàncies". A Aston Martin, com a la resta d'implicats dels quals el nom encara no ha transcendit, no els quedarà més remei que adaptar-se a la normativa si no volen ser sancionats.